De belofte

Door Friedrich Dürrenmatt

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Commissaris Matthäi belooft de ouders van een op gruwelijke wijze vermoord meisje op zijn erewoord dat hij de dader zal vinden, terwijl hij weet dat hij de volgende dag naar Amman zal vertrekken voor zijn nieuwe baan. Collega’s pakken de verkeerde op, die na harde verhoren die nacht nog bekent en vervolgens zelfmoord pleegt. Het onderzoek wordt afgesloten. Vol schuldgevoel annuleert Matthäi zijn reis, en hij besteedt de rest van zijn leven aan het zoeken naar de werkelijke moordenaar. De manier waarop hij dat doet is zowel zeer dubieus als geniaal, en de apotheose is zo absurd dat geen romanschrijver die voor zijn rekening zou willen nemen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Tim Debois

op 14/11/2021

Recensie boek 'De Belofte'
Ik heb nog maar weinig misdaadromans gelezen in mijn leven en in tegenstelling tot de vorige misdaadroman die ik heb gelezen -De IJsprinses- vond ik deze misdaadroman leuker en aangenamer om te lezen. Het was vooral duidelijker.

Omdat ik niet veel misdaadromans lees is het moeilijk voor mij om dit boek te vergelijken met een ander boek. Ik kon me wel meer inleven in het verhaal en het thema was hier duidelijk en herkenbaar. Ik had persoonlijk niet zo een hoge verwachtingen van het boek. Ik had het saaier ingeschat dan het was. Het boek is zeer vlot geschreven en leest ook snel. Het is zeker een prestatie om zo een verhaal in niet veel bladzijden te verwoorden. De schrijver was me ook niet bekend. Het goede was dat er niet te veel getreuzeld of herhaald werd zoals vaak gebeurt in andere boeken.

Het verhaal zelf vond ik ook leuk, er waren veel verrassende aspecten aanwezig, vooral op het einde geeft de schrijver een hele andere wending aan het boek, je zou denken dat de misdaad is opgelost, of toch niet? Het bleef wel geloofwaardig en alles kon nog gebeuren. In tegenstelling tot sommige andere misdaadromans was het helemaal niet voorspelbaar. Op het einde van het boek kan je denken dat het verhaal afgesloten is en de dader ontmaskerd is of je kan er zelf nog een scenario achter verzinnen en verder blijven nadenken over wat er nu gebeurd zou kunnen zijn. Daarom is het echt een goed boek.

Doordat helemaal in het begin al een verdachte is opgepakt, en al het bewijs tegen hem klopt, kan het lijken op een ‘whodunit’ waardoor lezers een ongemakkelijk gevoel krijgen. Later word duidelijk dat de moordzaak totaal nog niet is opgelost. Voor de rest valt deze roman onder dramatiek, specifieker ‘thriller’. Het oorspronkelijk ‘echte’ genre is krimi. Dit is een aparte naam die Duitsers hebben gegeven aan misdaadromans om ze te kunnen onderscheiden van de klassieke Engelse en Amerikaanse detectiveverhalen. Het is dus duidelijk dat dit verhaal niet te vergelijken is met de klassieke misdaadverhalen.

Het verhaal speelt zich duidelijk ook af op een droevige plaats waar niet zo veel gebeurt. Dat zien we ook vooral aan de personages die niet zo spraakzaam zijn. Er zit geen humor in het boek. De rol van het hoofdpersonage wordt vooral ingenomen door de vertellende ik-persoon, die zichzelf niet zo interessant vindt, en die zich wat depressief en zorgeloos voelt. Ook Dr. H valt onder deze aspecten, hij is een zware grote oude man die depressief is en vaak dronken. Hij is ex-commandant van de Zwitserse kantonpolitie.

De ruimte van het verhaal speelt zich af in Zwitserland, in het dorpje Chur, dicht bij Zurich. Dit stadje wordt in het boek ook omschreven als een stille en verlaten plaats waar normaal niet zo veel gebeurt. Dit vind ik persoonlijk ook een goede ruimte om het verhaal de laten doorgaan, het past in de setting van de personages en de moord. Mägendorf is ook een belangrijke plaats in het boek. Op die plaats heeft de moord plaatsgevonden.

De tijd in het verhaal is zeer verschillend. Het duurt eigenlijk maar twee dagen. Op de eerste geeft de ik-persoon een lezing en op de tweede dag vertellen de ik-persoon en Dr. H in de auto het verhaal van Matthaï. Het verhaal van Matthaï begon 9 jaar voor dit gesprek en duurde nog zijn hele leven lang.

De passage die het meeste indruk om mij maakt was vooral het einde. Het verhaal loopt af op een manier die je nooit zou verwachten. Ik vond dat aangenaam maar er kunnen ook lezers zijn die dit minder aangenaam zouden vinden en liever een duidelijk antwoord op het einde van het boek krijgen.

De personages hadden amper emoties, ze vertelden ook zeer weinig over hun eigen leven. Ik zou me niet echt kunnen inleven in deze personages. Iedereen was zeer stil en rustig.

Tot slot vond ik het een aangenaam boek. Het heeft een goede structuur, is duidelijk geschreven en het is zeer leuk dat zo een goed verhaal in een beperkt aantal bladzijden kan neergepend worden. Dit boek behoort zeker tot een van de beste thrillers die ik al gelezen heb. Ik geef het boek ten slotte een score van 4/5.

Lees meer

Door Louis Verbrugghe

op 14/11/2021

Das Versprechen
Het thema van dit boek lag me heel goed. Ik vind het altijd boeiend om over iets mysterieus te lezen. Ook al is het een kort boek, je kan heel gemakkelijk meegaan in het verhaal en jezelf er iets bij voorstellen zoals bij het afgelegen tankstation waar veel criminaliteit is. Mijn verwachtingen van dit boek waren niet zo hoog. Het ziet er geen dik boek uit en als je naar de cover kijkt lijkt het alsof het over 1 van de oorlogen zal gaan. Meestal was er in het verhaal wel iets waar je je kon op focussen dus je wordt wel iedere keer meegesleept in het verhaal. Het was door de spanning die opgewekt wordt op korte tijd niet moeilijk om jezelf in te leven in verschillende personages in het verhaal en als je je dan in de schoenen stelt van een bepaald personage gaat het ook direct om te denken wat jij zou doen in die bepaalde situatie. Het boek is relatief goed gestructureerd. Het zijn niet allemaal aaneenhangende hoofdstukken maar meer verdeeld zo krijg je 30 hoofdstukken in zo’n dun boek wat het natuurlijk overzichtelijk maakt. Ten slotte sluit het verhaal zich op een heel korte manier af die meteen heel het verhaal afsluit en je niet echt laat verder denken.

Lees meer

Door hugo van der Wildt

op 24/06/2020

De eerste keer dat ik iets lees van deze schrijver..Een positieve ervaring. Weinig bladzijde wat het voor de schrijver niet gemakkelijk maakt.
Spannend met en verrassend einde.
Zeer zeker een aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief