La Superba

Ilja Leonard Pfeijffer

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige). En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt. En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman. Hoertjes zijn voor de lunch. Rond een uur of elf, half twaalf, komen ze tevoorschijn. Ze hangen rond in het labyrint van steegjes in de hellende driehoek tussen Via Garibaldi, Via San Luca en Via Luccoli, aan weerskanten van de Via della Maddalena, in duistere straatjes met poëtische namen als Vico della Rosa, Vico dei Angeli en Vico ai Quattro Canti di San Francesco. Dit zijn stegen waar zelfs op het middaguur de zon niet doordringt. Daar leunen ze achteloos tegen deurposten of ze zitten in groepjes bij elkaar op straat. Ze zeggen dingen tegen mij als `amore . Ze zeggen dat ze van mij houden en dat ze willen dat ik bij hen kom.

Wat anderen schrijven over dit boek

Zeer graag gelezen, twee keer zelfs. De man heeft een schitterende taal. Eigenlijk vind ik zijn "Brieven uit Genua" nog beter. Beetje arrogant soms, maar een schitterende inkijk in de wereld van de literatuur en in de persoon van de auteur, waar je telkens weer aan denkt als je bv La Superba herleest of Hotel Europa leest.

Met recht en reden bekroond. Scherpe observaties, veel verbeelding, humor, drama, en een ongelooflijk rijk taalgebruik. Lees deze roman!

Een boek in een bloemrijke en humoristische taal.

Een boek dat zeker in mijn top vijf van beste boeken komt. Humor, prachtige vlotte taal, de zon, gekwetste edoch sterke personages... kortom alles voor in een top verhaal.
Ik wil naar Genua 😊

Mooie afwisseling tussen ernst en humor, sprankelende en erg beeldende taal.

'Superbe', net zoals Genua!
Na een reis naar Genua, kon ik me het boek zeer goed voorstellen. Zeer rake beschrijving van personen en van de Italiaanse levensstijl in het algemeen. Ik kon de opbouw van het boek wel waarderen: een verhaal onderbroken door twee 'intermezzi', hoewel het eerst een beetje vreemd aanvoelde.
Een aanrader, maar een reis naar Genua is dat ook (ondanks de ingestorte brug die we een tiental keer hebben 'gebruikt')

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!