Keizer Frederik II

Door Ben J.P. Crul

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Keizer Frederik II van Hohenstaufen stond bekend als de 'stupor mundi', hij die de wereld versteld deed staan. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Sicilië en van Napels. Hij werkte aan een imperium waarin vrede en gerechtigheid moesten heersen. Daarnaast was hij een wetenschapper van formaat. Zijn standaardwerk over de valkenjacht, De Arte Venandi Cum Avibus, is nog steeds actueel. In dit omvangrijke en lange tijd ongeëvenaarde ornithologische handboek hanteerde hij een strikt empirisch wetenschappelijk denkkader. Frederik was hiermee zijn tijd ver vooruit. In andere middeleeuwse wetenschappelijke werken speelden dogma's een belangrijke rol. Ook kwamen daarin fabeldieren en astrologie voor. Frederik werd door zijn tijdgenoten als een ketter en een hedonist beschouwd. Na zijn dood werd zijn werk eeuwenlang genegeerd. Ben J.P. Crul brengt in dit boek de eerste Nederlandse vertaling van het Valkenboek, waardoor het voor een breed publiek beschikbaar wordt. Daarnaast laat hij zien waarom de wetenschappelijke methodes van Frederik II nauw aansluiten bij de hedendaagse manier van wetenschap bedrijven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Willie van Peer

op 21/02/2021

Ik was al lang geïnteresseerd in de figuur van Frederik II, en toen het boek van Ben Crul aan mij voorbijkwam op het internet, dacht ik: DIT moet het zijn! Dus gekocht. En beginnen lezen. En ... WAT een tegenvaller. Ik moest mij door de alinea's SLEPEN, niet vanwege de stof, maar omdat er weinig over de stof te lezen viel. Omdat de auteur absoluut niet kan schrijven. Ik heb nu de eerste 75 pagina's met moeite en wrevel uitgelezen, weet eigenlijk niets meer over Frederik II dan voordien. Was er nu niemand op de uitgeverij die de auteur even bij de hand had kunnen nemen om te laten zien hoe je zinnen aan elkaar rijgt tot een zinvolle en leesbare alinea? De auteur, gewezen hoogleraar anesthesiologie, is on getwijfeld een geleerd iemand, daar niet van. Maar een spannend boek schrijven over zo'n intrigerende figuur als Frederik II, is hem helaas niet gegeven.
Ik begin nu aan het deel over de africhting van de valken, wat me als halve amateur-ornitholoog ook bijzonder interesseert. Misschien word ik dan enthousiaster. Het boek bevat ook vele mooie en interessante illustratie, onder meer van middeleeuwse prenten die met valkerij te maken hebben. Alleen daarvoor zou je het boek kopen. Maar waarom men niet een beetje meer moeite heeft gedaan om de tekst inhoudelijk en vormelijk aantrekkelijker te maken, is mij een raadsel.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief