1q84

Door Murakami Haruki

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
1q84 is het ijzingwekkend spannende verhaal van Aomame en Tengo. Op het eerste gezicht hebben zij niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het zit er even duidelijk in dat dit weer gaat gebeuren. Maar hoe?
Met een huiveringwekkende vaart voert Haruki Murakami de lezer mee langs hotelkamers in Tokyo, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw, met een wel heel bijzondere afwijking.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Guido Bergmans

op 06/12/2020

1q84, Haruki Murakami

Ik had al veel gehoord over Murakami, maar nog nooit iets van hem gelezen. Nu wel dus, met dank aan de bib. Je moet wel weten dat dit het eerste deel is van een trilogie, en dat had ik in mijn achteloosheid aanvankelijk niet door. Hierdoor is het einde van het boek (eigenlijk de laatste 50 blz.) een tegenvaller. Het is net alsof je halfweg in een roman stopt. Er worden diverse hints gegeven naar wat nog komen moet, maar dat staat dus pas in de volgende delen. Intussen hindert dat niet in het grootste deel van het boek, waarin de plot mooi opgebouwd wordt, en de twee hoofdpersonen uitgebreid en gedetailleerd getekend worden. En ze zijn beide interessant genoeg om je geïntrigeerd te houden. Tegelijk duikt er af en toe een soort alternatieve realitieit op, die zich voorlopig nog wat op de achtergrond houdt. Op dus naar de volgende delen!

Fascinerend vond ik dat in dit boek een passage voorkomt die bijna letterlijk verwoordt wat ik al jaren denk over het leven (en wat ook naar voren komt in het boek The Selfish Gene van Richard Dawkins).

(Het wordt gezegd door de Oude Dame, in een gesprek met Aomame):
”Ik houd ook van geschiedenis en wat ik van zulke boeken geleerd heb, is dat we niets veranderd zijn bij vroeger. Onze kleding en ons dagelijks leven mogen even anders zijn, maar in onze manier van denken en doen is maar weinig verandering te bespeuren. In de grond van de zaak is de mens niet meer dan een drager via dewelke genen zich kunnen voortplanten. Ze berijden ons zoals een paard tot we niet verder kunnen, en dan nemen ze een ander, van generatie tot generatie. En genen bekommeren er zich niet om wat goed is of wat kwaad. Het zal hun een zorg zijn of wij gelukkig worden of ongelukkig. Voor hen zijn wij niet meer dan een middel. Het enige wat zij belangrijk vinden, is wat voor henzelf het efficiëntste is.”
“Maar dat wil nog niet zeggen dat wíj niet over goed en kwaad hoeven na te denken. Dat bedoelt u toch?”
“Je slaat de spijker op de kop. Mensen moeten daarover nadenken. We kunnen niet anders. Maar het zijn onze genen die bepalen hoe wij leven. Vanzelfsprekend krijg je dan tegenstrijdigheden.”

Tegenstrijdigheden, jaja. Maar wat moet ik daarmee in mijn dagelijks leven? Ik heb het definitieve antwoord nog niet gevonden (als het al bestaat), en Murakami blijkbaar ook niet.

Lees meer

Door Madeleine Timmers

op 24/11/2020

Voor de leesclub heb ik ook het boek; ( Norwegian Wood) gelezen.
Er is altijd een ondertoon van macabere spanning in zijn boeken.
Van in het begin ben je mee met de verhaallijn.
Ik ben benieuwd hoe het verder evalueert.

Lees meer

Door Nancy Van de Velde

op 15/05/2018

Grote fan van de schrijfstijl van Haruki Murakami. Leest vlot en met verbazing ga je van de ene situatie naar de andere. Er wordt een mooie verhaallijn opgebouwd. TOP

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief