Het kleine meisje van meneer Linh

Door Philippe Claudel

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. De toewijding waarmee hij zich over het kleine meisje ontfermt maakt hem tot mikpunt van de spot van zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw die kort daarvoor is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park treffen.
Tot op een dag meneer Linh en zijn kleindochter plotseling worden overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping. Het kleine meisje van meneer Linh is een schitterend geschreven roman, die geen lezer onberoerd zal laten. Met zijn meesterlijke sfeerbeschrijvingen, prachtige beelden en treffende taalgebruik raakt hij de kern van het menselijk bestaan: de fundamentele behoefte aan het contact met andere mensen.
'Een oude man staat op het achterdek van een boot. In zijn armen houdt hij een lichte koffer en een pasgeborene, nog lichter dan de koffer. De oude man heet Meneer Linh. Hij is de enige die weet dat hij zo heet, want iedereen die het wist is om hem heen gestorven.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Xander Kindt

op 09/06/2021

Moest dit een luisterverhaal zijn geweest met een zachte, warme stem die me voorlas zou de score hoger zijn. Het boek is ook meer vertelsel dan schrijfsel. Maar volgens mij werden de mogelijkheden van het vertellen niet helemaal benut.

Ondanks dat het boek eindigt met een voorspelbare plot vertelt het toch een zeer aandoenlijk verhaal. Maar zelf had ik het op zo een andere manier vertelt. Zo stelde ik mij ook de vraag waarom er werd gekozen voor dit vertelperspectief. Als dit het verhaal is van meneer Linh, waarom wordt het dan niet vanuit zijn standpunt vertelt? Waarom weten wij meer dan hij? Waarom moeten wij begrijpen wat er in een (voor hem) vreemde taal gezegd wordt als meneer Linh dat zelf niet doet?

Een leuk tussendoortje dat naar mijn mening beter uitgewerkt had kunnen worden.

Lees meer

Door Ingrid Keirens

op 20/03/2020

Zo een mooie roman en zo een verrassend einde, want behoorlijk blijft hangen. Je denkt: "allee zeg dat ik dat nu niet doorhad. Wonderlijk

Lees meer

Door Anja Van Eylen

op 15/12/2019

Prachtig! Bijzonder mooi en meeslepend. Een verhaal dat nog lang blijft nazinderen

Lees meer

Door An Reusen

op 25/09/2019

Schitterend boek, prachtig melancholisch en meeslepend.

Lees meer

Door Bart Ipers

op 19/09/2019

Een boek dat iedereen moet gelezen hebben. Zo actueel. Laat alle 18-jarigen dit boek(je) lezen, en het kan niet anders dan dat de empathie met het leed van vluchtelingen vergroot. Bovendien ook meesterlijk geschreven, Claudel beheerst het ambacht tot in de puntjes.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief