Kwaadschiks

A.F.Th. Heijden

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De relatie tussen reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Désirée staat op springen. Dorlas' aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie. Als Désirée de benen neemt, rest Dorlas één conclusie: zij moet sterven, en hij zal met zijn vriendin ten onder gaan.
Dorlas wordt bijgestaan door Ernst Quispel, de advocaat uit Advocaat van de hanen (1990), die twintig jaar grijzer en twintig jaar cynischer is geworden. Binnen een etmaal zien we het universum van Nico Dorlas verkruimelen.
Kwaadschiks is een literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden dat schrijven kan: geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar met universele reikwijdte, compact en tegelijk diepgaand.

Wat anderen schrijven over dit boek

Normaal ben ik positiever voor de grandioze cyclus 'De tandeloze tijd' van A.F.TH., maar soms treedt er een soort 'metaalmoeheid' op. En dat gevoel had ik bij 'Kwaadschiks': 1275 p.!! En dat voor een 'verhaal' dat zich binnen de 24 uren afspeelt. Natuurlijk een tour de force, waarbij geen enkel detail mag verloren gaan (alcoholverslaving van Dorlas... en van Quispel, de advocaat uit 'Advocaat van de hanen'). Het klopt allemaal tot in de kleinste details (A.F.TH. is een perfectionist, hij beheerst zijn universum totaal) en ik vind een tekst van A.F.TH. altijd 'af' (leest heel aangenaam), maar het is toch wat 'des Guten zuviel'. Of ben ik dan toch uitgekeken op die cyclus? De eerste delen ('Vallende ouders', 'De gevarendriehoek', 'Het hof van barmhartigheid' en 'Onder het plaveisel het moeras') vond ik overweldigend. 'Kwaadschiks' is... goed. Dus is het eigenlijk nog zeer goed. Laat zich ook los van de andere delen lezen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!