Wat anderen schrijven over dit boek

Door Gerrit Janssens

op 04/01/2021

Naargeestig, boosaardig, hilarisch, onuitstaanbaar, niet weg te leggen, genadeloos.

Eindelijk dit gat in mijn cultuur dichtgereden. Onwezenlijke rit. Een boek waarvan ik gillend wilde wegrennen en steeds weer naar terugkeerde, ik moest wel. 'De Avonden' heeft me helemaal ingenomen, terwijl er niks gebeurt.

Nederland, vlak na WW II. Frits van Egters woont bij zijn ouders, is jonge twintiger, heeft een hersenloze baan. Heeft vrienden, familie. Hij wandelt, denkt, ontmoet mensen, gaat slapen, droomt, heeft nachtmerries en ontwaakt.

Repeat.

Van Egters is een eiland. Speelt een rol. Speelt harteloos mee. Verliest zich in zijn gedachten en observaties die hij soms uitspreekt. Leeft los van. Hij heeft lak aan conventies. Zou zijn ouders wel de kop in kunnen slaan. Vindt geen zin. Verkoopt onzin, dan weer niet.

Zo ontstaat een beschrijving van een persoonlijke hel, soms verlicht door mensen, door vergetelheid, of door grappen die worden verteld, van een jongeman die vastloopt en geen kant op kan of wil. Wat blijft zijn dagdagelijkse handelingen, uitgevoerd omdat het hoort en van hem wordt verwacht. Of, soms, omdat God dat zo heeft beschikt.

Door in de beschrijving van banale gesprekken en daden omheen de leegte van ons (?) bestaan te dansen - en dat doet Reve in virtuoze variatie - gaapt een zwart gat waarin je als lezer wel moet vallen.

Tegelijkertijd lijkt Reve zich ook gewoon kostelijk te amuseren, wat het boek soms boosaardig, soms naargeestig maakt: hij gooit je met plezier zinloosheid in het gezicht, zonder zelf banaal te worden.

En ontstellend én komisch.

Lees meer

Door Jelle Mostien

op 21/07/2018

Een boeiend, fascinerend boek over een leeg leven.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief