Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

De laatste week van januari was aangebroken. Ik verwachtte niet voor het eind van de maand door de 500 pagina's van "Boetekleed" te lezen. Dus besloot ik mijn maandoverzicht al te schrijven. Hoe kon ik weten dat ik zo snel door het verhaal zou vliegen? Op 1 februari was hij al uit. Toegegeven, mijn editie heeft wel hele brede marges rondom, waardoor er niet zoveel tekst op een pagina staat. Maar toch, ik verwachtte een zwaar boek, moeilijk te volgen. In realiteit kon ik het niet neerleggen. Ik wou weten hoe het afloopt.
Ian McEwan is een favoriet van onze docente Literaire Creatie. Voor de leesclub van de bibliotheek van Genk bespraken we ooit "Suikerspin", een spionageverhaal met een interessante twist op het einde. Toen ik "Boetekleed" vond in de kringloopwinkel, moest ik hem wel meenemen.
Het is een verhaal dat start aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, maar het is geen echt oorlogsverhaal. Het bestaat uit vier delen. In het eerste deel volgen we de lotgevallen van de familie Tallis. De mooiste stukken vond ik van Briony, die vertelt over het schrijverschap en storytelling. Zij heeft een toneelstuk geschreven dat ze met haar neefjes en nicht wil opvoeren, maar uiteraard loopt er vanalles mis en zo leren we alle personages kennen. Een mooie inleiding naar het 'inciting incident' dat de levens van de belangrijkste personages compleet verandert. Deel twee vond ik het minst interessant. Hier zit Robbie, de vriend van Briony's oudere zus, in het midden van alle oorlogswaanzin, in de buurt van Duinkerken. Deel drie was dan weer geweldig gedetailleerd en aangrijpend. Het speelt zich af in een Londens ziekenhuis waar Briony als verpleegster oorlogsslachtoffers verzorgt. Deel vier is verrassend en geeft een onverwachte draai aan het boek, die je misschien wel voelt aankomen als je ziet wat voor groot thema verhalen vertellen is. In combinatie met het thema boetedoening is het hele boek magnifiek geschreven. Het zit vol humor en tragedie, en dat maakt het allemaal zo levensecht.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief