Kleine encyclopedie van de eenzaamheid

Door Johanna Spaey

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als mensen die dat ervaren. Johanna Spaey ontleedt eenzaamheid in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden. Zo werpt ze een verrassend nieuw licht op een begrip dat veelzijdiger is dan we denken.

‘Of eerder: wanneer is liefde geen eenzaamheid? Als ze je gemoedsrust en verbondenheid geeft. Maar als liefde iets is waarvan de ander niet weet, dan is het eenzaamheid. En ook als liefde vunzig, passioneel en ongecontroleerd is, zal ze je isoleren van je geliefde. Er is geen evenwicht meer, geen brug die je gezamenlijk kunt oversteken.’

Uit het lemma Liefde

Wat anderen schrijven over dit boek

Door anne-marie martien

op 11/07/2018

Knap gedaan van Johanna Spaey ; een aanrader om er elke avond voor het slapengaan even in te " verdwijnen ".

Lees meer

Door els van haute

op 09/07/2018

Kleine encyclopedie van de eenzaamheid door Johanna Spaey

Spaey doet een Knausgårdje zou oneerbiedig kunnen klinken maar dat is het niet. In mijn geval is het een compliment.

In deze kleine (daar legt ze zelf de nadruk op) encyclopedie ontleedt Spaey de eenzaamheid in al haar facetten aan de hand van lemma’s, gerangschikt op alfabet. Dat maakt dit boek tot een boeiende verzameling van teksten over heel gevarieerde onderwerpen. Het één al wat meer verbonden met eenzaamheid dan het ander, naar mijn mening. Maar het is natuurlijk Johanna die de lemma’s heeft gekozen, voor haar is elk item een duidelijke definitie van eenzaamheid.

Er zijn veel teksten die gaan over literatuur, kunst, filosofie maar veel gaan er ook over personen en plaatsen; waarvan ik sommige kende, andere nog niet. Ik heb allerlei dingen onderlijnd en ben van plan het één en ander op te zoeken, omdat mijn verbeelding werd geprikkeld. Dit boek zet aan tot meer lezen.

Ik zei het al, het één lemma hoort er volgens mij beter bij dan het ander en sommige onderwerpen vond ik beledigend kort aangesneden (zoals verkrachting en incest) of een beetje flauw, maar dat hoort ook bij de opzet van dit boek. Het mooist vind ik de stukjes die volgens mij het meest over Johanna Spaey zelf zeggen, zoals: sneeuwklokje, natuur, wandelaar,… Hoewel dit een heel persoonlijke selectie is had het van mij nog persoonlijker gemogen. Maar dan is het geen encyclopedie meer zeker?

Je kan dit boek op je nachtkastje leggen en de lemma’s als pralines degusteren, ofwel eet je ineens de hele doos leeg. Je houdt er geen indigestie aan over, beloofd. Wel hunkeren naar meer.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief