Jouw huid

Door Jeroen Theunissen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Hij een eurocraat, zij iemand zonder verblijfsvergunning. Hij lobbyt voor grote bedrijven, zij doet allerhande onderbetaalde klusjes. Hij een westerling, zij een Afrikaanse. Hij een ‘expat’, zij een ‘migrant’.
Wanneer Griff en Ama een relatie krijgen, moeten ze heel wat twijfels en vooroordelen opzijzetten. Overwint liefde alles? Of gebruiken ze elkaar slechts even, tot ze de ander niet meer nodig hebben? En wat is dat met de stad waarin ze wonen? Brussel, wereldstad tegen wil en dank, vol kunst en fijnstof, de ene dag vriendelijk en de volgende dag grimmig, met soms wat zon maar meestal veel te dikke wolkenpartijen.
In een sensuele, meeslepende stijl onderzoekt Jouw huid wat liefde en stedelijkheid in de eenentwintigste eeuw betekenen. Zijn wij allen wereldburgers geworden? Of verdwalen we alleen maar een beetje?

Jij ligt in een oksel, zijn oksel, met je hoofd in die vochtige warmte. Tevreden. Je ligt in een oksel en voelt zijn hartslag. Ligt in zijn oksel en ligt in de oksel van de stad.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 06/03/2019

Dit boek begint veelbelovend met de ontmoeting van de twee hoofdpersonages in een Brussels café, fris, goed geschreven en doet het beste hopen voor de rest van het verhaal.
Helaas, het zal wel aan mij liggen, verzandt het verhaal al vlug in clichés en platitudes, een liefde die afzwakt, het achtergebleven kind van de man, de afkomst van de Afrikaanse vrouw, er was meer uit te halen denk ik.
Maar mijn bescheiden mening mag niemand weerhouden dit boek toch te lezen, misschien om het bewijs van het tegendeel.

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 26/11/2018

Interessant verhaal en als je Brussel een beetje kent, kun je goed mee volgen.

Lees meer

Door Roland Derveaux

op 20/10/2018

SAMEN OP DE FOTO: “To kill a mockingbird” (Harper Lee) en “Jouw huid” (Jeroen Theunissen)
Heel onverwacht zijn beide boeken gelijktijdig op mijn leestafel terechtgekomen. Ik houd ervan om nieuw werk af te wisselen met klassiekers. Het viel me op dat het hier, met onderscheid van tijd en plaats, telkens ging over het samenleven van mensen met een uiteenlopende achtergrond. Aan het eerste boek hoef ik niet meer uit te weiden, ik neem aan dat fervente lezers er al mee bekend zijn.
Jouw huid, dan maar. Brussel, een succesvolle expat, een illegale Afrikaanse…
In “Jouw huis” beschrijft Jeroen Theunissen hoe twee totaal verschillende mensen elkaar ontmoeten in Brussel en er het Europees oerwoud verkennen in al zijn facetten. Een beetje je kennis over Brussel opfleuren, is als lezer leuk meegenomen. Maar daar gaat het niet om, althans niet in de eerste plaats. De auteur slaagt erin om op een onnavolgbare wijze te beschrijven hoe Ama, een onervaren meisje, haar gerespecteerde Ghanese familie verlaat, op zoek gaat naar geluk en vrijheid, terechtkomt in een kamer die aan huisjesmelkers doet denken, en zich hier recht moet houden met minderwaardige klusjes. Bij toeval - hoe anders ? - ontmoet ze in een volkscafé de iets oudere Griff, die zijn gezin in Wales achtergelaten heeft, een ambitieuze lobbyist, die goed in de wol zit. Na het gebruikelijke aftasten en ontdekken geven ze zich over aan de leeftijdsgebonden drukke seksuele handelingen. Wat zoeken ze bij elkaar? Horen ze wel bij elkaar? Ze kunnen elkaar niet meer missen, maar zijn ze wel voor elkaar geschikt? Zal het bij een hevige, maar losse verhouding blijven of zit er meer in? Kunnen ze elkaar echt liefhebben? Griff gaat op in zijn beroepsbezigheden, die gepaard gaan met ontmoetingen met hoge ambtenaren, en de daarbij horende sterrenrestaurants en zo meer. Veel glitter, maar ook veel stress. Ama kan zich met ups en downs uitleven in de school voor moderne dans, waar ze haar waardigheid enigszins kan opkrikken. Af en toe hebben ze nog digitaal contact met hun familie in het thuisland. Maar wat zal de toekomst brengen? Hebben ze wel een toekomst samen? De twijfels stapelen zich op, maar ze kunnen elkaar niet missen. En toch, om uiteenlopende redenen en gehinderd door bloedverwantschap en heimwee wordt hun relatie op de proef gesteld.
Jeroen Theunissen stond al lang op mijn lijstje van te lezen schrijvers. Toen Boekhandel Limerick hem enkele weken geleden naar Gent haalde, wist ik dat ik deze ontmoeting niet mocht missen. Mijn verwachtingen werden ingelost en dat verheugt mij. Jeroen Theunissen is de bevestiging dat er in Vlaanderen een generatie schrijvers aan bod gekomen is, die zich baseert op gedegen voorafgaand onderzoek naar het thema dat ze behandelen, en dat weten om te zetten in moderne romans met hoge literaire waarde. Jeroen Theunissen is een van die pluspunten.
Jouw huid - Jeroen Theunissen - De Bezige Bij 2018
Scheef bekeken - www.facebook.com/plezierschrijver - 20 oktober 2018

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief