Kruistocht in spijkerbroek

Door Thea Beckman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Speciale filmeditie -met fotokatern in kleur
Het boek is gewoon alleen maar goed! NRC Handelsblad
Bekroond met de Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste hislorische jeugdboek

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Cynthia Speckman

op 09/11/2020

Kruistocht in spijkerbroek, geschreven door Thea Beckman, neemt je mee op een waanzinnig avontuur in het jaar 1212. De 16-jarige Rudolf van Amstelveen neemt deel aan een experimenteel onderzoek. Vrienden van zijn ouders, twee wetenschappers, testen een ‘materietransmitter’ uit. Tot nu toe hebben ze enkel voorwerpen en dieren getransporteerd doorheen de tijd. Rudolf vindt dat het tijd is voor verandering en stelt zichzelf kandidaat om hieraan mee te werken. Alleen loopt dit niet volgens plan en komt Rudolf terecht in Spiers in plaats van het oorspronkelijke Frankrijk waar hij een riddertornooi wou bijwonen. Hij heeft amper vier uur de tijd om de afgesproken locatie te bereiken en terug geflitst te worden naar huis. Een kruistocht belemmert dit. Rudolf raakt vast in de middeleeuwen.

Kruistocht in spijkerbroek is een eeuwenoude klassieker, die je op elke literatuurlijst van een secundaire school wel kunt terugvinden. Dit boek van Thea Beckman beantwoordt volledig aan mijn verwachtingen om meegenomen te worden naar de dertiende eeuw. Hongersnood, sterfte en de grens tussen arm en rijk heeft ze in haar boek heel realistisch omschreven.

Ondanks de confrontatie met de harde realiteit, leef je mee in Rudolf zijn fantasiewereld. Een materietransmitter en teruggaan in de tijd zijn zeer onrealistisch. Als lezer moet je zelf wat fantasie gebruiken en je laten meeslepen in het verhaal. Na het eerste hoofdstuk word je onmiddellijk met beide voeten op de grond gezet en begint de bikkelharde strijd tussen leven en dood. De avonturen die de kinderen meemaken tijdens hun kruistocht op zoek naar het beloofde land worden zo waarheidsgetrouw omschreven dat je geboeid blijft lezen. Door het lezen van dit boek werden enkele van mijn geschiedenislessen opgerakeld.

Thea Beckman weet mij op elke bladzijde te ontroeren, bepaalde scènes raken mij diep in het hart. Haar schrijfkunst geeft een realistisch beeld van hoe het was in de dertiende eeuw. Dolf en zijn vrienden worden niet enkel geconfronteerd met haat, afgunst, koude, armoede en sterfte maar ook met liefde en vriendschap. Als ouder had ik het heel moeilijk om de scènes te lezen waarbij de kleine, levenloze lichaampjes van kinderen werden gedumpt langs de weg of in putten. De emotionele beschrijvingen blijven je achtervolgen. Dolfs liefde en vriendschap voor de weerloze kinderen tijdens deze kruistocht is heel aangrijpend. Als lezer word je echt meegezogen in het verhaal en met een beetje verbeelding voel je de pijn en blijdschap van de personages.

Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1973, het Middelnederlands meer specifiek het Diets is niet dezelfde taal zoals we deze nu kennen. Tijdens het lezen kom je heel wat ouderwetse woorden of benamingen tegen, dit zorgt ervoor dat je je nog meer kan inleven in het verhaal. Ondanks de moeilijke en verouderde woordenschat is Thea Beckman erin geslaagd om het verstaanbaar en leesbaar te houden, zeker ook voor jongeren. Zelf ben ik geen fervente lezer maar dit boek heeft me zodanig geboeid dat ik het in een mum van tijd heb uitgelezen.

Kruistocht in spijkerbroek is een echte aanrader voor zowel jongeren als volwassenen die geboeid zijn door onder andere geschiedenis, liefde en avonturen. Elke pagina opnieuw word je meegenomen in een nieuw avontuur waardoor je nieuwsgierig bent naar wat komen zal.

Lees meer

Door Robbe Van Houcke

op 22/12/2019

Kruistocht in Spijkerbroek
Thea’s voorbereiding
Thea Beckman vertelt in Kruistocht in Spijkerbroek het verhaal van Dolf Wega. Dolf is een jongeman van zestien jaar en erg avontuurlijk ingesteld. Hij wordt geselecteerd als proefpersoon om een tijdmachine uit te testen. Daarmee wordt hij teruggebracht naar het jaar 1212. Bovendien komt Dolf terecht in een kinderkruistocht waar op de emoties bij momenten hoog oplaaien. Ik koos dit boek na wat opzoekwerk over de schrijfstijl en achtergrond van Beckman. Thea Beckman bereidt zich zorgvuldig voor op het schrijven van een boek. Ze probeert zich vaak in te leven in de tijdsgeest en doet bovendien erg veel opzoekingswerk. Dit speelde mee in mijn keuze voor dit boek. Ik was benieuwd als haar grondige voorbereidingen een effect zouden hebben op de lezer.
Zware materie
Kruistocht in Spijkerbroek behoort tot de categorie van kinderliteratuur. Desalniettemin komen in dit boek enkele zware thema’s zoals dood, oorlog en ontbering aan bod. Tijdens de Kruistocht bijvoorbeeld sterven heel wat een kinderen een vroege dood. Beckman zorgt ervoor dat deze thema’s bespreekbaar worden. Mede door de vlotte schrijfstijl, wegen deze thema’s niet zo zwaar door zoals je zou verwachten. Thea Beckman verkiest om moed, dapperheid en vriendschap op de voorgrond te plaatsen, daardoor verdwijnen zwaardere thema’s wat meer naar de achtergrond. Dit wil niet zeggen dat ze niet aan bod komen. Net daardoor worden thema’s als oorlog en dood bespreekbaar gemaakt.
Werkelijkheid of fantasie?
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de middeleeuwen. Ik ben ervan overtuigd dat Beckman alles in het werk gesteld heeft om het verhaal zo realistisch mogelijk te vertellen, dit gezien haar manier van voorbereiden. Dit boek is een ideale manier om meer te weten te komen over die tijd. Hoe ging het eraan toe in de middeleeuwen? Hoe werden kinderen behandeld? Wat was de positie van de vrouw? Persoonlijk vond ik dit een grote meerwaarde voor het boek. De manier waarop Thea Beckman de middeleeuwen beschrijft, zorgt ervoor dat je heel erg nauw betrokken bent in het verhaal. Het zorgde ervoor dat ik mij een perfect beeld kon vormen van de omgeving, de personages rond mij, het landschap…. Die mentale voorstelling is iets waar ik als lezer heel veel belang aan hecht. Het hyperrealistische beeld van de middeleeuwen staat in schril contrast met de verhaallijn in de twintigste eeuw. Of twijfelt u niet aan de uitvinding van een tijdmachine? Dit contrast zorgt ervoor dat ik als lezer geboeid bleef lezen.
Conclusie
Kruistocht in Spijkerbroek is een klassieker. Het koppelt hedendaagse technologie aan middeleeuwse avonturen. Het boek is geschreven op maat van kinderen, maar eigenlijk is dit boek geschikt voor alle leeftijden. Thea Beckman heeft mede door haar grondige voorbereiding ervoor gezorgd dat dit boek het perfecte huwelijk vormt tussen realiteit en fantasie. De lezer wordt uitgenodigd om een mentale voorstelling te maken van hoe het er toen aan toe ging. Daarnaast worden moeilijke thema’s niet vermeden, meer zelfs, ze worden op maat van kinderen aangebracht. Het verhaal blijft gedurende het volledige boek moeiteloos beklijven. Een absolute aanrader voor zowel jong als oud.

Lees meer

Door Justine Vermeeren

op 22/12/2019

‘Kruistocht in spijkerbroek’: de jeugdroman die je moet gelezen hebben!

‘Kruistocht in spijkerbroek’ is een jeugdroman geschreven door auteur Thea Beckman. Beckman was een Nederlandse auteur gekend voor haar jeugdboeken. ‘Kruistocht in spijkerbroek’ werd in 1974 bekroond met de Gouden Griffel en in 1976 met de Europese prijs voor beste historische jeugboek.

Het hoofdpersonage, Dolf Wega is een 16-jarige jongen die gebruik maakt van een ‘materietransmitter’, een tijdmachine, om geflitst te worden naar een riddertornooi in 1212. Dolf heeft exact vier uur de tijd om op dezelfde plaats te staan als hij terug wil naar de toekomst. Hij ziet echter voor zijn ogen een andere jongen terugflitsen naar de toekomst en komt zelf terecht in een kinderkruistocht.
Gedurende het hele verhaal is Thea Beckman erin geslaagd mij te boeien. Dit niet alleen door de spanning die opgebouwd wordt, maar ook door de realistische gebeurtenissen die in het boek beschreven worden. Ondanks het feit dat Dolf zich kan verplaatsen naar de Middeleeuwen, is het voor mij toch een heel realistisch geschreven en interessant boek. Doorheen de avonturen die Dolf meemaakt, leer je als lezer veel bij over de kruistochten tijdens de Middeleeuwen. Doordat Dolf weet hoe de wereld er in de 20ste eeuw uitziet, ontdekt hij de wereld in 1212 op een andere manier. Thea Beckman beschrijft de situaties erg nauwkeurig, waardoor je ze als lezer als het ware zelf beleeft. Mij goed kunnen inleven is een absolute must voor mij om een boek als ‘goed’ te kunnen beoordelen. Tijdens een passage in het hoofdstuk ‘De slag op de Povlakte’ beschrijft de verteller hoe een aanval door boeren ontdekt werd door Dolf: “Het alarm bracht het hele kamp op de been. De knokploegen renden het bos uit om de aanval op te vangen. Huilende kleintjes, verschrikte meisjes, strompelende zieken werden naar het midden van het kampement gedreven en aan het werk gezet om de pijlen te snijden. De grote jongens, maar ook vele meisjes maakten zich klaar om hun leven duur te verkopen. Ze grepen wat ze maar vinden konden: bijlen, botte halfverroeste messen, knuppels en brandende takken.” Met een erg duidelijke schrijfstijl en veel details heb je als lezer het gevoel middenin de aanval van te boeren te staan.

Wanneer Dolf op het einde van het verhaal afscheid moet nemen van zijn dierbare vrienden, wetend dat hij ze nooit meer zal terugzien, moest ik erg terugdenken aan mijn beste vriendin uit het middelbaar. Ik heb haar toen plots moeten laten gaan en herbeleefde dat bijna opnieuw op het eind van dit boek. Dolf heeft door zijn avonturen heen een nauwe band opgebouwd met enkele andere kinderen. Wanneer de verteller beschrijft hoe de tranen over Marieckes gezicht rolden, was ik, door mijn persoonlijke achtergrond, erg ontroerd. Dit maakt het verhaal voor mij, ondanks het verschillende tijdperk, toch erg actueel.
In tegenstelling tot wat ik verwacht had, is het boek perfect leesbaar voor jong en oud, man en vrouw. Als lezer word je meegenomen in verschillende situaties die Dolf en zijn vrienden samen beleven. De spanning is te snijden. Zal Dolf aan het einde van het verhaal nog thuis geraken?

Ik raad dit boek aan omdat het mij van begin tot eind heeft kunnen boeien, vlot te volgen en leerrijk is.

Dit maakt het ook voor tieners een aantrekkelijk boek. Het neemt je vanaf hoofdstuk één mee en laat je niet meer los, zonder langdradig te worden.


Bibliografie
Beckman, T. (2005). Kruistocht in spijkerbroek. In T. Beckman, Kruistocht in spijkerbroek. Rotterdam: Lemniscaat.

Lees meer

Door Emmanuelle Eeckhaudt

op 02/12/2019

Kruistocht in spijkerbroek: meeslepend tot het einde van de tocht.
Door Emmanuelle Eeckhaudt

Kruistocht in spijkerboek is een omvangrijk historisch verhaal, geschreven door de alom bekende Thea Beckman. Ik heb al een aantal keer de kans gehad om dit verhaal te lezen, maar nooit eerder heb ik ze gegrepen. Het werd tijd om daar verandering in te brengen!
Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen wanneer het hoofdpersonage Dolf door een fout van de tijdsmachine in het jaar 1212 terechtkomt. Op deze manier word je meegenomen in een ander tijdperk. Je leert de gedragingen en de gewoonten kennen van de mensen van toen. Het hoofdpersonage belandt in een heuse kinderkruistocht en dat blijkt een hele uitdaging te zijn. Het belooft een tocht te worden die niet alleen veel pijn en emoties, maar ook vriendschappen en liefde met zich mee zal brengen.

Realistisch of niet?

Zelf heb ik natuurlijk niet in de middeleeuwen geleefd, ik had ook geen idee hoe alles er toen aan toe ging, maar na het lezen van dit boek is mijn beeld van die tijd toch veranderd. Ik werd beetje bij beetje meegesleurd in het verhaal en met de verhaallijnen van de personages. Je krijgt het gevoel dat je u nu perfect kan voorstellen hoe de mensen leefden in die tijd, welke gevaren er zich voordeden en hoe belangrijk het vertrouwen was voor hen. Op dat vlak is het boek zeer realistisch denk ik. Het enige wat breekt is dat het hoofdpersonage Dolf kan reizen door de tijd. Hij kan door middel van een “materietransmitter” verplaatst of weg geflitst worden naar een andere tijd en een andere plaats. We weten allemaal dat dit vrij onmogelijk is in de eenentwintigste eeuw, dus dit is het enige aspect dat je wel wat laat twijfelen aan het waarheidsgehalte van het boek.

Om stil van te worden

Er zat doorheen het boek ook een soort spanning in het verhaal omdat je niet wist hoe het ging aflopen met de kinderen en met Dolf. Ging Dolf ooit nog terug thuis geraken? Daarbij was het mooi om te lezen hoe het hoofdpersonage Dolf meeleefde met de kinderen uit de middeleeuwen, hoe emotioneel hij soms werd. Daardoor word je als lezer zelf toch ook wat emotioneel omdat Thea Beckman alles net zo levendig vertelt. Naar het midden toe van het verhaal werd het vrij langdradig, de spanning verdween een beetje en het werd moeilijker om door te lezen. Dit veranderde dan weer naar het einde toe wanneer Dolf afscheid moest nemen van zijn dierbare vrienden, want dan word je toch even stil. Op zo’n moment kan je het boek niet wegleggen en moet je verder lezen om te weten wat er nog zou gebeuren en hoe het verhaal zou eindigen.

Een klassieker is en blijft het zeker, je moet het gelezen hebben. Het geeft je een mooi en al dan niet waarachtig beeld van hoe het er in de tijd van de middeleeuwen aan toe ging. Het is een boek dat je nieuwe inzichten geeft, dat je ontroert en boeit tot het einde. Kortom, een echte aanrader!

Bibliografie
Beckman, T. (2005). Kruistocht in spijkerbroek. In T. Beckman, Kruistocht in spijkerbroek. Rotterdam: Lemniscaat.

Lees meer

Door Eveline Mignon

op 26/09/2019

Een middeleeuwse kinderkruistocht door de ogen van een moderne tiener

Een ingenieuze tijdsmachine flitst de zestienjarige Dolf Wega naar de middeleeuwen, waar hij een stoer riddertoernooi zou bijwonen. Door een fout komt hij echter midden in een langgerekte massa marcherende kinderen terecht: een kinderkruistocht. Dolf kan voorlopig niet meer terugkeren naar zijn eigen tijd en beslist dat er niets anders opzit dan zich bij de kruistocht aan te sluiten. Vol vertrouwen volgen de kinderen de herdersjongen Nicolaas, bijgestaan door twee monniken, naar het Beloofde Land. Maar het is geen reis zonder gevaren… In Kruistocht in spijkerbroek sleept Thea Beckman je mee in het intrigerende denken en doen van de middeleeuwse jeugd. Door de ogen van een moderne tiener maak je een kinderkruistocht mee, een historisch feit waarvan ik nog niet eens het bestaan wist. Ik mocht er bij voorbaat dus zeker van zijn dat deze jeugdroman mij iets zou bijleren.

Historische feiten in een fictief jasje

Het spreekt voor zich dat Kruistocht in spijkerbroek een fictief verhaal is: tijdreizen is tot op de dag van vandaag nog altijd een fantasie. Maar het boek heeft beslist historische fundamenten. Ten eerste plaatst Beckman de kinderkruistocht in een geschiedkundig correct kader. Er zou in het jaar 1212 effectief een kinderkruistocht naar Genua onder leiding van de herdersjongen Nicolaas hebben plaatsgevonden.
Beckman schetst ook een waarheidsgetrouw beeld van de middeleeuwse cultuur in het verhaal. Dankzij haar gedetailleerde beschrijvingen krijgen we een idee van hoe het er toen aan toe ging. Zo speelt bijvoorbeeld het christelijke geloof een grote rol; de kinderen geloven blind in God en twijfelen geen moment aan het verhaal dat de monniken en de herdersjongen verkondigen. Ook het standenverschil is sterk aanwezig tijdens de kruistocht; enkel de kinderen van adellijke afkomst mogen zich bemoeien met het beleid van de monniken. De rest heeft niets te zeggen.

Aangrijpende vereenzelviging

Hoewel niet iedereen dezelfde impulsieve beslissingen als de zestienjarige Dolf zou nemen, kan je je als lezer toch zeer goed met hem identificeren. Met zijn moderne blik op de zaken maakt hij het verhaal veel toegankelijker. Hij neemt je als het ware mee op de kruistocht en laat je zelf ervaren met welke wantoestanden de kinderen te maken krijgen. Niet alleen de afmatting van het eeuwige stappen, maar ook honger, dorst en ziektes kwellen hen tijdens hun reis. Ze zien hun medekruisvaarders sterven voor hun ogen en verkeren zodoende in constante angst voor de dood. Dit laat je als lezer niet onberoerd; je handen kriebelen om in te grijpen en de kruistocht met je moderne kennis en vaardigheden in betere banen te leiden. Gelukkig is Dolf daar dan, om het voor jou te doen. Met zijn organisatorische vaardigheden schept hij orde in de chaos en zorgt er zo voor dat veel meer kinderen in leven blijven. Hij ondervindt hierbij verzet van de twee monniken, die schrik hebben om hun gezag te verliezen, maar dit houdt hem niet tegen.

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman is een zeer verrijkend verhaal. Niet alleen geeft het je meer historische bagage, het boek pakt je ook vast en laat je reflecteren over jezelf. Als lezer spiegel je jezelf namelijk aan Dolf en zijn middeleeuwse vrienden. Een aanrader voor iedereen die een leerrijke reis door de tijd wel ziet zitten!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief