De horizon

Door Wieslaw Mysliwski

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
My?liwski’s meesterlijke en meest autobiografische roman, bekroond met de prestigieuze Nike-literatuurprijs


Een kindertijd in Polen. De jonge Piotr woont met zijn familie op het platteland. Wanneer in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog het front steeds verder oprukt, komt er een einde aan de landelijke idylle en de geborgenheid. Vader, moeder en Piotr worden geëvacueerd en in een kleine stad ondergebracht bij de mysterieuze dames Poncka, die Piotr in hun verlangen een man van hem te maken de tango leren. Terwijl zijn ouders lijden onder de armoede en nauwelijks aan het nieuwe leven kunnen wennen, wordt Piotr verliefd op een mooi meisje uit de buurt dat zo prachtig orgel speelt.

De horizon is een monumentale roman over het geheugen, het opgroeien en de liefde.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ivan Colman

op 13/04/2019

Mysliwski is een meesterverteller, dat schrijven toch alle recensies op internet. En het blijkt nog waar te zijn ook. Het boek was een persoonlijke literaire verademing na een aantal zogenaamde thrillers. Ik moet er de slechtste uit dat soort uitgehaald hebben.
Maar De Horizon dus. Een mozaïek van verhalen van een Poolse jongen. De verhalen overlappen, haken in elkaar, verwijzen naar elkaar. Op de duur kent men de ganse familie van de hoofrolspeler. Prachtig verteld. De karakters uitgediept. De omgeving schetsend beschreven. En zo gaat dat een tijd door. Een fantastisch hoog niveau.
Tot ik mij erop betrapte dat ik ging kijken hoeveel pagina's het boek telde. Bij de derde controle van dit aantal, ik zat zo rond pagina 400 begon de afstand tot het einde mij zwaar te vallen.
Vertelkust begon eerder eindeloos geleuter te worden. De mooie beschrijvingen begonnen enkele adjectieven te veel te tellen. De zinnen telden plots veel te veel bijzinnen. Het einde kwam slepend. Het boek begon iets te hebben van "niet meer te kunnen stoppen".
Ik heb genoten van de dames Poncka (zijn zij niet het hoofdpersonage ? dan toch zijn zij de verbindingslijn van de mozaïek) tot op het einde. Het was een literaire belevenis. Doch ik vond het boek te lang. En daarom krijgt het maar een beoordeling van 3.

Lees meer

Door anne-marie martien

op 12/05/2018

Wat een boek en wat een vertelkunst.
De verhalen zijn bijna van een bovenaardse schoonheid.
Onvergetelijke momenten zijn de belevenissen van de twee dames Poncka, de verdwenen hond Raafje en het verhaal over de kwijtgeraakte schoen. Om van te smullen !
Tijdens het lezen van dit boek vergat ik alles om mij heen en is het eten meerdere keren te laat klaargemaakt, dus beste lezer, wees gewaarschuwd: dit boek laat je tot aan de laatste bladzijde niet los .
Grandioos !

Lees meer

Door Karen Billiet

op 01/05/2018

Wie beter wil begrijpen wat er vandaag in Polen gebeurt, doet er goed aan om Mysliwski's herinneringen aan zijn kindertijd tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog te lezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief