De cirkel

Door Dave Eggers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

PRIVACY IS DIEFSTAL

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

GEHEIMEN ZIJN LEUGENS

De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Eva Weyts

op 15/08/2019

Het verhaal sluipt op je af en voor je het weet moet je jezelf even terug de realiteit in sleuren.

Lees meer

Door Hans Van Ham

op 25/11/2018

Dit boek is akelig. Het spreekt misschien minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld 1984 van Orwell, maar het lijkt wel alsof we al in die enge toekomst beland zijn. Het einde is ver van sentimenteel; Geen gezever, dit verhaal kon niet goed aflopen.
Verplichte lectuur, vind ik.

Lees meer

Door De Wattenfabriek Herzele

op 22/10/2018

Een vlot en intrigerend geschreven verhaal over een facebook-achtig bedrijf die er uiteindelijk voor zorgt dat privacy verboden wordt. Het verhaal is futuristische fictie, maar 5 jaar na het verschijnen van de roman lijkt de realiteit angstwekkende gelijkenissen te vertonen.

Lees meer

Door Sarah Vandekerkhof

op 30/07/2018

Geen slecht boek, maar voldoet toch niet aan de verwachtingen. Minste wat ik van Dave Eggers al gelezen heb.

Lees meer

Door Melissa Schuurman

op 23/07/2018

Prachtig boek dat je nog weken laat nadenken over onze huidige maatschappij en de steeds vernieuwende technologie.

Indien je opzoek bent naar pure spanning, is dit niet het boek voor jou. Het verhaal ontwikkeld zich traag maar gestaag en als lezer word je meegezogen in de 'brainwashing' van "De Cirkel". Tegen het einde sta je kritischer tegenover wat je leest, door de bizarre ontwikkeling van het hoofdpersonage.
In het boek zit een mooie boodschap verborgen en een nog spectaculairder metafoor. Bovendien eindigt het boek met een paar zinnen die ervoor zorgen dat je een halfuur met het boek in je handen blijft zitten.

Het is een dik boek en daardoor soms een worsteling om erdoor te geraken, ook omdat er zich geen spectaculaire ontwikkelingen voordoen. In plaats daarvan kan je het boek vergelijken met een klein zaadje dat voor je ogen uitgroeit tot een vleesetende plant, zonder je het door hebt.

Aanrader voor mensen die graag blijven nadenken en discussiëren na het uitlezen van een boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief