De geniale vriendin

Elena Ferrante

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

Deel 1 van de Napolitaanse romans

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

‘De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.’ De Groene Amsterdammer

‘Als ik Elena Ferrante lees, kan ik niet meer stoppen.’ The New Yorker

‘Zoveel beter dan goed. *****’ De Standaard

‘Een prachtig beschreven vriendschap.’ VROUW

‘Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. ****’ Leeuwarder Courant
 
‘Net zo heftig als een uitbarsting van de Vesuvius.’ La Repubblica

‘Ferrante concentreert zich op een postzegel die ze uitvergroot tot wereldformaat. ****’ NRC Handelsblad

‘Zadie Smith is fan – en wij ook.’ Vogue


Wat anderen schrijven over dit boek

In het begin vond ik de vele beschrijvingen storend. Maar het boek gaf me een mooi beeld van Napels in die tijd, het leven daar en de vriendshap tussen de twee meisjes. Benieuwd naar de volgende delen...

Lang geaarzeld of ik hier wel aan zou beginnen. Een lange vliegreis en een gecrashte e-reader deden me overstag gaan. Op Schiphol het eerste deel in Dwarsligger gekocht. Op de terugreis heb ik me de twee volgende twee delen aangeschaft. Dat zegt wellicht genoeg. Deel 4 verschijnt pas eind mei in Dwarsligger, en een reeks wil ik wel in hetzelfde formaat, al vind ik Dwarsliggers een schitterende uitvinding voor op reis, maar geen zicht in mijn bibliotheek.
Personages die je echt zou kunnen tegenkomen, karakters die botsen, ook met zichzelf, die dingen doen die je niet altijd begrijpt, en en passant nog de geschiedenis van Italië die op de achtergrond het leven meer bepaalt dan je zou vermoeden en waar mensen zelden of niet over spreken... Het lijkt het ware leven wel.
Opvallend originele beeldspraak ook die heel scherp maar nooit gezocht is. Daarom kun je maar beter niet te snel pageturnen!

Boeiende geschreven kroniek over Napels in de jaren 50, ik ben nieuwsgierig naar het vervolg

Gewoon prachtig. De start is wat moeizaam gezien er heel veel families en namen voorbijkomen, maar gelukkig staat er vooraan een overzicht. (En ook is het niet echt nodig om iedereen onmiddellijk bij de juiste clan te kunnen onderbrengen.) Geeft ook goed beeld van hoe het is in een achtergestelde buurt op te groeien (volkswijk Napels in de jaren 50) en langzaam tot het besef te komen dat er een andere wereld bestaat waar je niet bijhoort.

Ik vond heel de reeks meeslepend. Het duurt wel even voor je de personages wat kent, maar ik vond de karakters heel boeiend. De reeks geeft een schitterend tijdsbeeld van het naoorlogse Napels.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!