De geniale vriendin

Door Elena Ferrante

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wel verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 02/08/2020

Onderhoudende lectuur waar je best aan begint als je veel tijd hebt (de hele cyclus -4 boeken- is ongeveer 1600 pagina’s en beslaat de periode 1944-2010). Het verhaal sleepte me onmiddellijk mee van in het begin. Boeiend relaas over een vriendschap tussen 2 meisjes van de generatie van mijn eigen moeder (geboren tijdens WOII) dat zich afspeelt in het Napels van dik 75 jaar geleden toen intrafamiliaal geweld nog alom aanvaard werd en het recht op onderwijs, zeker voor meisjes, nog moest bevochten worden. Confronterend als ik mijn moeder’s jeugd vergelijk met die van de 2 meisjes uit het arme Napels
Doorheen de verschillende delen zie je de hoe de vriendschap zich verder ontwikkelt, niet alleen tussen de meisjes, maar ook met de andere jeugdvrienden. De politiek, de armoede en het sociale klassensysteem, de seksuele revolutie, de emancipatie,... het komt allemaal aan bod. Da’s misschien een van de belangrijkste redenen waarom ik deze Napolitaanse cyclus zou aanraden : wij vinden vandaag zoveel evident, het is goed om eens stil te staan bij het feit dat nog maar dik 75 jaar geleden schoolplicht niet bestond, er geen vrouwenstemrecht was, tv en telefoon thuis niet ingeburgerd waren, mondhygiëne enkel bestond bij de rijkere klasse,...
Wat ik zeker waardeerde : het duidelijke overzicht van alle personages met korte uitleg dat vooral handig is als je de 4 delen niet onmiddellijk na elkaar zou kunnen lezen. Zelf heb ik gewacht tot de 4 delen beschikbaar waren in de bibliotheek.

Lees meer

Door Ilse Vanblaere

op 17/04/2020

Ben fan van de Napolitaanse roman van boek 1 tot 4

Lees meer

Door Fam. Bekaert Bekaert-Deschamps

op 06/07/2019

Eerder een matig boek. Vooral de start was wat langdradig. Gelukkig werd het beter naarmate het boek vorderde. Toch heb ik doorgezet en het werd aangenamer om te lezen. Zeker de verhaallijnen werden interessanter.
Ik ga het tweede boek lezen om te weten wat er nog gebeurd, maar even geduld zoals het eerste, zal ik niet meer hebben. Ik geef het wel een tweede kans.

Lees meer

Door Lies Pattyn

op 18/01/2019

In het begin vond ik de vele beschrijvingen storend. Maar het boek gaf me een mooi beeld van Napels in die tijd, het leven daar en de vriendshap tussen de twee meisjes. Benieuwd naar de volgende delen...

Lees meer

Door Marleen Capelle

op 22/12/2018

Lang geaarzeld of ik hier wel aan zou beginnen. Een lange vliegreis en een gecrashte e-reader deden me overstag gaan. Op Schiphol het eerste deel in Dwarsligger gekocht. Op de terugreis heb ik me de twee volgende twee delen aangeschaft. Dat zegt wellicht genoeg. Deel 4 verschijnt pas eind mei in Dwarsligger, en een reeks wil ik wel in hetzelfde formaat, al vind ik Dwarsliggers een schitterende uitvinding voor op reis, maar geen zicht in mijn bibliotheek.
Personages die je echt zou kunnen tegenkomen, karakters die botsen, ook met zichzelf, die dingen doen die je niet altijd begrijpt, en en passant nog de geschiedenis van Italië die op de achtergrond het leven meer bepaalt dan je zou vermoeden en waar mensen zelden of niet over spreken... Het lijkt het ware leven wel.
Opvallend originele beeldspraak ook die heel scherp maar nooit gezocht is. Daarom kun je maar beter niet te snel pageturnen!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief