De geniale vriendin

Elena Ferrante

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wel verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Eerder een matig boek. Vooral de start was wat langdradig. Gelukkig werd het beter naarmate het boek vorderde. Toch heb ik doorgezet en het werd aangenamer om te lezen. Zeker de verhaallijnen werden interessanter.
Ik ga het tweede boek lezen om te weten wat er nog gebeurd, maar even geduld zoals het eerste, zal ik niet meer hebben. Ik geef het wel een tweede kans.

In het begin vond ik de vele beschrijvingen storend. Maar het boek gaf me een mooi beeld van Napels in die tijd, het leven daar en de vriendshap tussen de twee meisjes. Benieuwd naar de volgende delen...

Lang geaarzeld of ik hier wel aan zou beginnen. Een lange vliegreis en een gecrashte e-reader deden me overstag gaan. Op Schiphol het eerste deel in Dwarsligger gekocht. Op de terugreis heb ik me de twee volgende twee delen aangeschaft. Dat zegt wellicht genoeg. Deel 4 verschijnt pas eind mei in Dwarsligger, en een reeks wil ik wel in hetzelfde formaat, al vind ik Dwarsliggers een schitterende uitvinding voor op reis, maar geen zicht in mijn bibliotheek.
Personages die je echt zou kunnen tegenkomen, karakters die botsen, ook met zichzelf, die dingen doen die je niet altijd begrijpt, en en passant nog de geschiedenis van Italië die op de achtergrond het leven meer bepaalt dan je zou vermoeden en waar mensen zelden of niet over spreken... Het lijkt het ware leven wel.
Opvallend originele beeldspraak ook die heel scherp maar nooit gezocht is. Daarom kun je maar beter niet te snel pageturnen!

Boeiende geschreven kroniek over Napels in de jaren 50, ik ben nieuwsgierig naar het vervolg

Gewoon prachtig. De start is wat moeizaam gezien er heel veel families en namen voorbijkomen, maar gelukkig staat er vooraan een overzicht. (En ook is het niet echt nodig om iedereen onmiddellijk bij de juiste clan te kunnen onderbrengen.) Geeft ook goed beeld van hoe het is in een achtergestelde buurt op te groeien (volkswijk Napels in de jaren 50) en langzaam tot het besef te komen dat er een andere wereld bestaat waar je niet bijhoort.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!