Doorsnee

Door Phaedra Derhore

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Phaedra kijkt in de spiegel en wil iets anders zien dan wat ze ziet. Daarenboven is ze de vooroordelen van de mensen meer dan beu. Ze neemt een ingrijpende beslissing om tot een normaal leven te komen: een maagverkleining. Van de onzekere aanloop naar de operatie tot de reacties van haar vrienden nadien: in deze openhartige graphic novel vertelt Phaedra hoe haar gewicht haar relatie met eten heeft verziekt, en hoe ze tot het radicale besluit kwam om haar leven grondig een andere richting op te sturen...

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Benedikte Van Eeghem

op 03/06/2018

"Terug op dieet, dat is niet wat ik wilde. Ik ben al heel mijn leven op dieet."

'Doorsnee' is het debuut van striptekenaar Phaedra Derhore. Een gedurfd debuut, omdat de auteur een thema aansnijdt dat menig v (én m) wakker houdt in onze samenleving: zwaarlijvigheid. In het album schetst Derhore hoe dat voelt, overgewicht hebben, hoe de wereld tegen je aankijkt en wat het met je zelfvertrouwen en gemoedstoestand doet.

De manier waarop ze de thematiek belicht is sober maar daarom niet minder pakkend. Het vederlichte (esdoorn)blaadje dat op pagina 1 naar beneden dwarrelt, maakt op latere tijdstippen in het verhaal opnieuw een intrede. Tussendoor neemt Derhore de lezers mee op de weg die een obesitaspatiënt aflegt richting gastric bypass (maagverkleining). In het geval van Derhore is er begrip van moederskant, maar vader blijft kritisch: er zijn risico's en hij wil zijn dochter het project uit het hoofd praten. Vrienden en vriendinnen steunen haar, maar durven het project ook in vraag stellen: moet dit echt, en wat als... het fout gaat?

In aanloop naar de operatie groeien de vertwijfeling en de onzekerheid van het hoofdpersonage. De resem consultaties bij artsen en paramedici en hoe die dingen energie vreten: ook dat krijg je als lezer rechttoe rechtaan geserveerd. Derhore geeft de uitputtingsslag een gezicht door vaak paginagrote tekeningen, een traan hier en daar en korte, veelzeggende woordjes: pff, ugh, oei, zucht. De uitlatingen van Phaedra onderstrepen de aanhoudende radeloosheid: opboksen tegen alle kritiek en adviezen 'weegt' net zo zwaar als de overtollige kilo's dat doen. Ook na de operatie is dat beladen gevoel niet meteen weg. Ze moet herstellen, wennen aan een veranderend lichaam, (in het begin) absurde eetgewoontes en de niet-aflatende strijd tegen de kilo's er toch nog durven bijkomen na een hapje 'te veel'.

Het hele veranderingsproces, de nieuwe kijk op jezelf en de bijgestuurde reacties van vrienden en familie na een maagverkleining: ze staan in 'Doorsnee' op een meer dan rake manier te boek. Derhore hanteert een tekenstijl die ruimte laat voor interpretatie en 'eigen aanvullingen' door de lezers. Relatief weinig woorden geven gestalte aan een karrenvracht emoties. Een kleurenpalet van (roest)bruin en groentinten brengt rust en spreekwoordelijk perspectief in het verhaal: afslanken is ook afscheid nemen en herbeginnen met jezelf, op alle vlakken.

Om al deze redenen mag 'Doorsnee' een strip of 'graphic novel' van bijzondere (meer)waarde genoemd worden. De inhoud stemt tot nadenken en houdt een (hyper)slank georiënteerde samenleving een spiegel voor. Je komt bij elke tekening en fase in het verhaal meer te weten over obesitas - niet altijd louter het gevolg van een fout eetpatroon - en over het traject dat obesitaspatiënten afleggen, tot aan het 'doorsnee' gewicht dat ze willen of moeten bereiken. Dit is een mooie strip, een aangrijpende strip en een bijzonder 'nodige' strip, met talent geschreven én getekend: diepe buiging daarvoor.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief