De zweetvoetenman

Door Annet Huizing

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die 'fuck de koning!' riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina's geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Tom De Cock

op 02/10/2018

UIT! Prachtig bladerboek met heerlijk heldere uitleg over Het Gerecht. Nee, niet om op te eten, dat andere gerecht.

Waar vind je een advocaat? Mag een dier bij een scheiding kiezen waar het gaat wonen? Waarom komt de rechter door zijn eigen deurtje de zaal binnen? Aan de hand van letterlijk honderden straffe verhalen – zoals dat van de Zweetvoetenman – wordt elke term, elke zijsprong van de rechtsgang uitgelegd voor absolute leken. Zo grappig en to the point dat je je geen seconde verveelt.

Verbluffend geestig geïllustreerd. Het verzamelen en vereenvoudigen van al het materiaal in dit boek moet monnikenwerk geweest zijn, chapeau. Leerrijk zonder dat het stoort, voor alle leeftijden.

Wel een énorm gevaarte. Dik en zwaar. Wil je niet mee op je neus in slaap vallen, zeker niet als kind. Hollands ook, maar dat leek me vrij gelijklopend met justitie in België. Geen echt leesboek, eerder snuisteren en snuffelen.

Dit is een perfect bib-boek: kan je lekker 1.0 alles in opzoeken dat je wilde weten over misdaad en rechtbanken. Het zou zelfs een supercool projectboek kunnen zijn voor in de klas. Of om thuis aan de kinderen uit te leggen wat je de hele dag doet, als je rechter of advocaat bent. Of crimineel.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief