De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Zwarte bladeren

Door Maja Wolny

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Spannende en opzienbarende roman over twee verdwijningszaken die meer met elkaar te maken hebben dan op het eerste gezicht lijkt.

De Pools-Joodse Julia studeert fotografie in Brussel, kort voor de Tweede Wereldoorlog. Door de lens van haar professionele camera is ze getuige van de turbulente gebeurtenissen die Europa in de jaren veertig in een vernietigende maalstroom storten. Zo vereeuwigt ze de grootste naoorlogse pogrom, waarbij in de Poolse stad Kielce 42 Joden omkwamen. De dag ervoor was de kleine Henio vermist geraakt en de massa geloofde dat de jongen door Joden was vermoord.
Vijfenzestig jaar later stelt Weronika, historica aan de Universiteit van Kielce, tot haar ontsteltenis vast dat haar tienjarige dochter spoorloos verdwenen is. Net als bij de vermissingszaak van destijds worden de stadsbewoners meegesleurd in een mengeling van complottheorieën, haat, angst en mediahysterie. Voor Weronika zelf leidt de verdwijning ertoe dat pijnlijke feiten uit haar liefdesleven en familiegeschiedenis opnieuw worden blootgelegd.

Warschau lag op zijn rug. De hoofdstad was slechts een schim van zijn oude zelf, en het leek alsof de heropbouw een hele eeuw zou vergen. Wat moesten ze beginnen met die tonnen puin waaronder de ratten liepen? De geur van de stad was ondraaglijk. Julia fotografeerde de werkers terwijl ze het lichaam van een vrouw opgroeven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marleen Capelle

op 08/08/2022

Een bijzonder knap boek. Ik heb weer veel bijgeleerd, verbazend toch hoe ver Polen mentaal van ons ligt. Ik heb dus ook weer aardig wat gegoogeld, al lezend. Ten eerste, zoals ik dikwijls doe voor boeken die geheel of gedeeltelijk over historische personen gaan, om te weten te komen wat geschiedenis en wat fictie is, en ten tweede om wat meer te weten te komen over de achtergrond van geschiedkundige feiten die terloops vermeld worden.
De verweving van de twee verhalen maakt het soms wat ingewikkeld, ik moest af en toe echt even recapituleren of ik nu over Weronika of over Julia aan het lezen was, maar dat maakt het ook extra sterk. De parallellen en verschillen tussen twee jonge vrouwen, ieder in hun tijd, ieder met hun strijd.
En tussendoor heel veel dingen om over na te denken, schijnbaar losjes in de tekst gestrooid, maar ze tillen het boek naar een nog hoger niveau. Zoals dit hier, op p. 13, over een personage dat maar een klein rolletje speelt in het boek:
'Als opgroeiende jongen in een katholiek gezin had hij ontdekt dat gebeden niet verhoord kunnen worden, want anders zou er op de aardbol een nog grotere chaos ontstaan. In ieder geval kon je stoppen met het versturen van steeds dezelfde verzoeken naar de hemel.'

Een echt vakantieboek, dus: een heel goed boek dat enige inspanning vraagt en stof tot nadenken geeft, ideaal om te lezen als je tijd en rust hebt om door te lezen.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 12/07/2018

Om me in te leven in het boek,heb ik wat opgezocht ivm de turbulente,geschiedenis van Polen,getrokken tussen grootmachten,de Sovjet Unie en nazi Duitsland. Na de tweede wereldoorlog,gedeeltelijk opgeschoven tussen deze grootmachten.1945,volksrepubliek Polen,en 1989 nieuwe republiek Polen.Recent bij de Europese Gemeenschap,in 2004.
In het boek, wisselen twee verhaallijnen in verschillende hoofdstukken,met raakpunten,in plaatsje ,het Poolse dorp Kielce,in andere tijd. Gedeeltelijk thema,gebeurtenis in dit dorp Kielce,pogrom op Joden na de oorlog -1946-,als gevolg van verdwijning kind en schuldvraag.
Je kan elk verhaal apart lezen, duidelijke titels per hoofdstuk,die verwijzen naar elk verhaal.
Het boek start met levensverhaal,non-fictie, van reëel persoon, Julia Diament -echtgenote Pirotte,journaliste,fotografe.
Julia ,Pools-Joods,geboren in Konskowolo , moeder overlijdt vrij vroeg in haar jeugd,ze heeft nog zusje Mindla en broer Majer. Ze huwt met Belg Jean Pirotte,min of meer schijnhuwelijk ,ze verkrijgt de Belgische nationaliteit.Fotografie en journalistiek bepalen oa haar levensloop.Ze verblijft ruime tijd in Marseille,een plek die haar ligt en zit in het verzet tijdens de oorlog. Zo wordt ze als journaliste en fotografe een belangrijke getuige, na de oorlog in 1946,van moordpartij in Kielce van een groep Joodse bewoners, door de inwoners vh dorp,al dan wel of niet in opdracht.Aanleiding verdwijning van kind,wiens dood in de schoenen van de Joodse inwoners wordt geschoven,met een moordpartij als gevolg.
Haar zus komt om in de oorlog vermoord door de nazi's,eveneens haar vader.
Als journaliste ondervindt ze tegenwerking in Polen haar verhaal zoals het zich voordeed uitgebreid te brengen,te negatief,de betrokkenheid van Poolse mensen in deze moord. Ze brengt eveneens verslag vd begrafenis vd slachtoffers.
Ze krijgt nog een brief van haar broer uit Moskou,die er werkt als vertaler en die poëzie schrijft .Hij hoopt nog op broederschap tussen mensen. Hij sterft in een goelag kamp.
Het tweede verhaal, fictie,brengt spanning met de verdwijning van 10 jarig meisje Laura,in de zomer van 2011,na een schoolvoorstelling,die verwijst naar Pools oorlogsverleden.De zoektocht van de moeder,verweven met familiebanden ,leunen aan tegen de eerste verhaallijn. Een romance ,met politieman,die haar steunt.De verdwijning wordt onderwerp in de Poolse gemeenschap van complotten,recuperatie allerlei...Het verwerken van gebeurtenissen,pogrom tijdens en na de tweede wereldoorlog,blijven nog nazinderen.De schrijfster Maja Wolny,raakt een onderwerp wat nog steeds voor controverse zorgt in Polen.
Vermits Polen belangrijke Europese partner is,is het boek zeker interessant.
(Heb sommige stukken herlezen om goed in het verhaal te komen)

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief