Zwarte bladeren

Maja Wolny

Fictie

2.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Julia, een jonge Poolse communiste van Joodse komaf die in Brussel is neergestreken, studeert fotografie en droomt van een loopbaan als fotojournalist. Op een dag krijgt ze een professioneel fototoestel. Vanaf dat moment wordt Julia getuige van de turbulente gebeurtenissen die het Europa van de jaren 1940 in een vernietigende maalstroom storten. Zo vereeuwigt ze bijvoorbeeld de grootste naoorlogse pogrom waarbij 42 Joden in de Poolse stad Kielce omkwamen. De dag ervoor was Henio, de achtjarige zoon van een schoenmaker, verdwenen. De massa geloofde dat de jongen door Joden ritueel was vermoord.
Vijfenzestig jaar later op een warme zomerdag stelt Weronika Czerny, historica aan de Universiteit van Kielce, tot haar ontsteltenis vast dat haar tienjarige dochter spoorloos verdwenen is. Net als bij de verdwijningszaak van destijds worden sommige stadsbewoners meegesleurd in een mengeling van complottheorieën, haat, fobie en mediahysterie. Voor Weronika zelf leidt de verdwijning ertoe dat pijnlijke feiten uit haar liefdesleven en familiegeschiedenis opnieuw worden blootgelegd.

Wat anderen schrijven over dit boek

Om me in te leven in het boek,heb ik wat opgezocht ivm de turbulente,geschiedenis van Polen,getrokken tussen grootmachten,de Sovjet Unie en nazi Duitsland. Na de tweede wereldoorlog,gedeeltelijk opgeschoven tussen deze grootmachten.1945,volksrepubliek Polen,en 1989 nieuwe republiek Polen.Recent bij de Europese Gemeenschap,in 2004.
In het boek, wisselen twee verhaallijnen in verschillende hoofdstukken,met raakpunten,in plaatsje ,het Poolse dorp Kielce,in andere tijd. Gedeeltelijk thema,gebeurtenis in dit dorp Kielce,pogrom op Joden na de oorlog -1946-,als gevolg van verdwijning kind en schuldvraag.
Je kan elk verhaal apart lezen, duidelijke titels per hoofdstuk,die verwijzen naar elk verhaal.
Het boek start met levensverhaal,non-fictie, van reëel persoon, Julia Diament -echtgenote Pirotte,journaliste,fotografe.
Julia ,Pools-Joods,geboren in Konskowolo , moeder overlijdt vrij vroeg in haar jeugd,ze heeft nog zusje Mindla en broer Majer. Ze huwt met Belg Jean Pirotte,min of meer schijnhuwelijk ,ze verkrijgt de Belgische nationaliteit.Fotografie en journalistiek bepalen oa haar levensloop.Ze verblijft ruime tijd in Marseille,een plek die haar ligt en zit in het verzet tijdens de oorlog. Zo wordt ze als journaliste en fotografe een belangrijke getuige, na de oorlog in 1946,van moordpartij in Kielce van een groep Joodse bewoners, door de inwoners vh dorp,al dan wel of niet in opdracht.Aanleiding verdwijning van kind,wiens dood in de schoenen van de Joodse inwoners wordt geschoven,met een moordpartij als gevolg.
Haar zus komt om in de oorlog vermoord door de nazi's,eveneens haar vader.
Als journaliste ondervindt ze tegenwerking in Polen haar verhaal zoals het zich voordeed uitgebreid te brengen,te negatief,de betrokkenheid van Poolse mensen in deze moord. Ze brengt eveneens verslag vd begrafenis vd slachtoffers.
Ze krijgt nog een brief van haar broer uit Moskou,die er werkt als vertaler en die poëzie schrijft .Hij hoopt nog op broederschap tussen mensen. Hij sterft in een goelag kamp.
Het tweede verhaal, fictie,brengt spanning met de verdwijning van 10 jarig meisje Laura,in de zomer van 2011,na een schoolvoorstelling,die verwijst naar Pools oorlogsverleden.De zoektocht van de moeder,verweven met familiebanden ,leunen aan tegen de eerste verhaallijn. Een romance ,met politieman,die haar steunt.De verdwijning wordt onderwerp in de Poolse gemeenschap van complotten,recuperatie allerlei...Het verwerken van gebeurtenissen,pogrom tijdens en na de tweede wereldoorlog,blijven nog nazinderen.De schrijfster Maja Wolny,raakt een onderwerp wat nog steeds voor controverse zorgt in Polen.
Vermits Polen belangrijke Europese partner is,is het boek zeker interessant.
(Heb sommige stukken herlezen om goed in het verhaal te komen)

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!