Kerkhofblommenstraat

Door Lara Taveirne

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Ze houdt er geen rekening mee dat die vrouwen uit een andere wereld komen.
Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden.
Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn; dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid?

In oude dagboeken vond Lara Taveirne de taal die Kerkhofblommenstraat zo eigen maakt. De historische rijkheid en ijzingwekkende intriges maken de roman tot haar meest inventieve en gedurfde werk tot nu toe.

Lara Taveirne (1983) publiceerde in 2014 De kinderen van Calais, een indrukwekkende roman waarmee ze de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Een jaar later verscheen Hotel zonder sterren, een boek dat diep onder de huid van haar lezers kroop.


‘Al op de eerste bladzij vallen lekkere, halfvergeten woorden de lezer in de schoot. Woorden, vet als op barsten staande vruchten. Een oeroud verhaal over de behoefte ergens bij te willen horen.’
Peter Verhelst

‘Ik zag honderden beelden voorbijtrekken in Kerkhofblommenstraat, maar het allermooiste, dat was het gezoem: de stemmen van de chrysantenkweeksters die allemaal geheimen onder hun rokken hebben. Lara Taveirne maakte van hun echo’s een wonderlijk verhaal.’
Stijn Tormans, Knack

‘De nieuwe literaire golf in Vlaanderen is vrouwelijk, van Lize Spit tot Griet Op de Beeck. Lara Taveirne zou wel eens kunnen uitgroeien tot de grootste verteller onder hen. Ze schrijft poëtisch en toch meeslepend, met oor voor volkse dialogen.’
Tom Lanoye

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 20/09/2020

Schitterende Vlaamse kost!

Wat een heerlijke roman. Dit boek heeft mij geen moment verveeld. Heerlijk, die Vlaamse taal en de honderden beelden die voorbijtrekken. Voeg daarbij de volkse dialogen, de poëtische zinnen en de stemmen van de vrouwelijke chrysantenkweeksters. Allemaal hebben ze geheimen onder hun lange rokken. Hun gezoem weerklinkt als bijen over het bloemenveld en Arabella staat er middenin. Het zal haar leven totaal veranderen.

Dit boek is ook een ode aan deze West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle.

Lara Taveirne (1983) debuteerde in 2014 met De kinderen van Calais waarmee ze de Vlaamse Debuutprijs won. Een jaar later verscheen Hotel zonder sterren. Nu is er dus Kerkhofblommenstraat. Een verhaal dat je beetneemt en bijblijft.

Het is een coming of age roman of bildungsroman.

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 04/06/2020

Leuk en interessant debuut, waarbij de schrijfster de taal van Gezelle benadert. Ik vind het zeer verrassend dat een jong talent dat al zo goed onder de knie heeft.

Lees meer

Door Ingrid Keirens

op 20/03/2020

Een zeer verrassende en boeiende roman

Lees meer

Door Greet Kesselaers

op 19/02/2020

In het begin komt het redelijk traag op gang, maar eens het verhaal je mee neemt, is het echt genieten.

Lees meer

Door Melissa Schuurman

op 17/08/2019

Het boek las vlot. Door de toegevoegde, typisch "Vloamsche" woorden vond ik het zeer amusant om door het verhaal te lezen. Toch vind ik dat het boek niet veel inhoud heeft. Door de gesprekken van de vrouwen op het bloemenveld, zouden verschillende familie-intriges uit de doeken worden gedaan. Dit vond ik echter een tegenvaller: je leest hier ook pas over op het einde, en dit veel te overhaast. Door de vele personages is het soms moeilijk om te kunnen volgen.
Toch heb ik genoten van dit boek. Door de schrijfstijl voelde ik een echte klik met het hoofdpersonage. En de auteur heeft me een soort heimwee gegeven naar een periode die ik nooit zelf heb kunnen meemaken.
Kortom: niet het beste boek ooit, maar zeker de moeite waard om vlotjes door te gaan.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief