Honderd jaar avondland

Door Dirk van der Werf

Nog geen waardering
Wees de eerste!
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Ondergangsprofeten zijn er altijd wel geweest, maar met het begin van de twintigste eeuw leek het aantal cultuurpessimisten sterk toe te nemen, met denkers als Ortega y Gasset, Julien Benda, Johan Huizinga en natuurlijk Oswald Spengler met zijn kolossale studie 'Der Untergang des Abendlandes'. De dreigende titel van dit boek verwoordde voor velen een diep gevoel van onbehagen met de Westerse cultuur.


Sinds het boek van Spengler in 1918 zijn er veel werken verschenen die in meer of minder mate uiting geven aan het onbehagen met de eigen tijd. Ook in de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw laten verontruste schrijvers, onheilsprofeten, en doemdenkers luid van zich horen. In 'Honderd jaar avondland' vat Dirk van der Werf een groot aantal teksten in korte stukjes samen en voorziet hen van commentaar. Een persoonlijke, helder geschreven leeswijzer bij honderd jaar cultuurkritische teksten.

Dirk van de Werf is econoom en econometrist, gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam bij het Centraal Planbureau, de Ministeries van Economische en van Sociale Zaken, het Openbaar Lichaam Rijnmond, de Europese Commissie in Brussel en de OECD in Parijs, later als onafhankelijk consultant op diverse projecten van sociaal-politieke aard in binnen- en buitenland. Van zijn hand verschenen o.a.: 'Crisis en maatschappelijke keuze' (1983) en 'The Social Face of the Euro' (2003).

Wat anderen schrijven over dit boek

Schrijf als eerste een recensie over dit boek!

Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief