Dochter van het moeras

Door Karen Dionne

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Dochter van het moeras (The Marsh King’s Daughter) van Karen Dionne is een thriller die doet denken aan de film ‘Nell’, en het boek ‘Kamer’ (Room) van Emma Donoghue.

‘Als je slechts één thriller per jaar leest, zorg dan dat het deze is. Sensationeel!’ – Clare Mackintosh

Helena’s moeder is als tiener ontvoerd en in een afgelegen hut diep in het moerasgebied bij Michigan vastgehouden. Geen elektriciteit of stromend water, geen mensen in de buurt. Helena, die twee jaar later geboren werd, hield van het leven daar: jagen, vissen, één zijn met de natuur. Ondanks haar vaders temperament en vaak brute gedrag, hield ze van hem. Tot het moment dat ze ontdekte hoe wreed hij werkelijk was.

Twintig jaar later heeft Helena een stabiel leven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Hij houdt zich waarschijnlijk schuil in het moerasgebied dat hij als geen ander kent. De politie zet een grote klopjacht in, maar Helena weet dat die geen schijn van kans maakt. Zij is de enige die haar vader kan vinden, want zij heeft de geheimen van het moerasgebied juist van hém geleerd.

‘Wat een geweldig boek. Prachtig van taal en setting en onwaarschijnlijk spannend!’ – Karin Slaughter

Karen Dionne woonde jarenlang met haar man en kind in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan, waar zij zichzelf ‘de wetten van de wildernis’ leerden. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit. De filmrechten voor Dochter van het moeras zijn verkocht.

Dochter van het moeras is een indrukwekkend thrillerdebuut. Een aanrader!’ – Lee Child

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Tine de Looverbosch

op 05/09/2018

Knap geconstrueerde en originele thriller die zich afspeelt in zompig en onvriendelijk moeras. Een fascinerende blik op de haat-/liefdeverhouding tussen een narcistische vader en zijn in gevangenschap verwekte dochter.

Lees meer

Door Sanne Stukkens

op 22/08/2018

Gelezen op vakantie in de bergen tussen meren. Dus qua sfeer zat het perfect!
Fan van de beschrijvingen hoe het leven in het moeras moet geweest zijn. Fascinerend om de tweestrijd van het personage te zien tussen adoratie van haar vader en het absoluut minachten van haar vader. Wat was minder? Het sprookje dat er bij gesleurd werd. Kon me niet bekoren. Maar voor de rest echt een aanrader!

Lees meer

Door Sandra Seys

op 19/07/2018

De opbouw van het boek zorgt voor een onderliggende spanning die ik erg kon appreciëren. Het is ook eenvoudig om mee te leven met het hoofdpersonage en zat is voor mij altijd een pluspunt. Enige minpuntje wat mij betreft: de beschrijvingen in het begin van het irk getuigen van kennis van zaken, maar zorgen er ook voor dat het verhaal misschien iets te traag op gang komt.

Lees meer

Door Katrijn Van Mol

op 24/05/2018

Helena, haar ouders en hond Rambo leefden in een hut midden in een moerasgebied van Upper Peninsula, ver weg van de gewone samenleving. Alles wat ze kent heeft ze van haar vader geleerd: jagen, schieten, vissen, hoe te overleven in de natuur. Ze had ook oude National Geographic tijdschriften waar ze dan weer meer leerde over de mensen en de rest van de wereld.
Helena weet niet dat ze geen normaal leven heeft. Wanneer ze 12 is komt ze te weten dat haar moeder op veertienjarige leeftijd ontvoerd werd door haar vader, Jacob Holbrook en haar al die jaren gevangen heeft gehouden. Wat dit voor haar moeder inhoudt kan ze nog niet zo goed begrijpen want zelf houdt ze zielsveel van haar vader desondanks hij ook gewelddadig kan zijn. Uiteindelijk kunnen Helena en haar moeder ontsnappen en Jacob wordt gevangen genoment. Twintig jaar later heeft Helena haar eigen gezin en leidt een normaal leven. Totdat ze het bericht hoort dat Jacob Holbrook uit de gevangenis is ontsnapt. Nu komt ze oog in oog te staan met het verleden om haar familie en zichzelf te redden van de man die ze liefheeft en haat, haar vader.

Het verhaal wordt afgewisseld tussen het verleden en het heden: toen Helena nog jong was en ze in het moeras woonde met haar moeder en vader en de dag van vandaag, terwijl ze haar vader volgt na zijn ontsnapping uit de gevangenis. De omschakeling tussen de tijdlijnen is moeiteloos
Er komen ook stukjes van het sprookje ‘De dochter van de moeraskoning’ van Andersen in voor. Op het einde snap ik ook waarom dit er tussen staat. Voor andere lezers kan dit echter geen meerwaarde zijn.

Karen Dionne heeft een spannend, emotioneel verhaal gecreëerd, naast het verhaal van een meisje opgevoed door een vader die ze verafgoodt maar niet begrijpt, in een omgeving waar ze van houdt maar geen idee heeft van de echte reden dat ze daar wonen en het verhaal van een vrouw die haar verleden heeft begraven en, heeft geprobeerd opnieuw te beginnen, ook al kun je nooit echt verliezen wie je bent. Helena's verleden en heden ontplooien zich en je begrijpt wat haar tot dit moment heeft gebracht, maar je weet niet echt hoe ze zal reageren, wanneer ze zich nooit echt op een andere plek dan het moeras comfortabel voelt.

Voor mij een aanrader aan de liefhebber van psychologische thrillers. De aanloop lijkt misschien een beetje lang maar op het einde ben je dit eigenlijk al weer vergeten en wil je zo snel mogelijk het slot weten. Een levendig boek vol actie, spanning en emotie.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief