Dochter

Door Lenny Peeters

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Winnaar van de Bronzen Uil!

‘Hoe heet je?’ Gewone woorden, maar ze klinken donker. Ik moet uitkijken.
‘Hoe heet je?’
Dochter, denk ik bij mezelf. Dochter, natuurlijk.
De vrouw vraagt waar ik woon. In ons huis. Dat van vader en mij. Ze wil nog meer horen. Wanneer ik geboren ben. Een hele tijd geleden. Toen de tuin nog vol medicijnbloemen stond. Met de blaadjes verzorgde ik de cavia’s. Elke dag op hetzelfde uur. Dat doe ik nu niet meer.
Ze vraagt wat er gebeurd is en waarom. Ik kijk naar mijn laarzen. Ik wil ze uitdoen en aan mijn voeten krabben, maar ik weet niet hoe, met die zakken rond mijn handen.

Het is een raadsel voor Dochter waarom zij aan een kruisverhoor van de politie onderworpen wordt. Langzaam beginnen we te begrijpen dat de jonge vrouw iets verschrikkelijks heeft gedaan. Scène na scène, beeld na beeld sluipt het ware verhaal binnen in de verhoorkamer van de inspecteurs.
Dochter is een ogenschijnlijk onschuldige psychologische roman, maar ongenadig voert het verhaal de lezer de diepte in.

Lenny Peeters (1975) is een prijswinnend schrijfster van korte verhalen uit Antwerpen. In 2008 won ze met ‘Familiegevoel’ de Flits Fictie-wedstrijd van Club Propaganda, en in 2010 met ‘Nanoseconde’ de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. Dochter is haar debuutroman.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 04/06/2021

Even kaderen : ik heb een hart voor dieren, ik kan echt aangedaan zijn als ik bijv. zie dat een roofvogel of een kat een jonge merel heeft gepakt.
En dan begin je in “Dochter” van Lenny Peeters (haar debuutroman, heeft de Bronzen Uil gewonnen) en word je op de eerste pagina’s al geconfronteerd met mishandeling van cavia’s door een jong, nogal simpel, psychisch zwaar gestoord meisje (autisme spectrum stoornis ?). Mijn maag keerde... Ook over de vader kan je je vragen stellen.
Het boek is zeer vlot geschreven; het was een intense maar lugubere leeservaring, donker en heel rauw. Ik heb me een paar keer afgevraagd : wil ik dit wel lezen ? Maar Lenny Peeters heeft het goed opgebouwd en je wilt wel weten wat er nu eigenlijk gebeurd is.
Wees gewaarschuwd : zéér heftig !

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief