In de stad van de Marabouts

Door Geert Mommersteeg

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Herdruk van het nu al klassieke werk van Mommersteeg, die twee jaar in Djenné verbleef. De stad Djenné in Mali is al eeuwenlang een van de belangrijkste centra van islamitische cultuur in West-Afrika. Nog steeds woont er een groot aantal marabouts: koranleraren en religieuze specialisten. Mommersteeg kreeg geleidelijk aan toegang tot hun wereld en inzicht in de twee vormen van kennis waarin zij gespecialiseerd zijn: openbare kennis en geheime kennis.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Willie van Peer

op 01/02/2021

De stad Djenné, aan de oevers van de Niger, in Mali (West-Afrika) herbergt het grootste lemen bouwwerk ter wereld: de grote moskee van Djenné is intussen Wereld Erfgoed. En iedereen die Mali bezoekt, trekt ook naar Djenné, bijna als op bedevaart.

Voor de auteur van dit boek was Djenné echter de plek waar hij wetenschappelijk onderzoek ging doen. Geert Mommersteeg is antropoloog (aan de universiteit van Utrecht) en tot het soort onderzoek dat antropologen doen, hoort 'veldwerk': ergens gaan wonen in een vreemde cultuur, en er samen leven met de mensen, om zo de cultuur van binnen uit leren kennen. De culturen die daarvoor in aanmerking komen, zijn dan 'exotische' culturen, landen en volkeren die weinig bekend zijn bij ons in het westen. Zo kwam Mommersteeg terecht in deze oude en eerbiedwaardige stad met al doel de praktijken van de plaatselijke marabouts te leren kennen.

Een marabout is een wijze (eigenlijk altijd een man) die zijn wijsheid onderwijst. Ze vormen een onderdeel van de Soefi-variant in de islam, zijn vaak rondtrekkende 'heilige mannen', levend van wat ze krijgen, en in zeer hoog (religieus) aanzien. Tenminste, dat is de traditie. De marabouts die ik zelf in Mali heb gezien waren Koran-leraars van een eigen schooltje dat ze uitbuitten, waar het vaak behoorlijk ruw aan toeging, en waar de jongetjes zelf voor hun onderhoud moesten zorgen. Door te bedelen. Op straat in steden als Ségou trekken ze rond met hun emmertje, bedelend als "Talibé"-jongetjes, vaak mishandeld door de marabout als ze naar zijn mening de Koran-verzen niet precies kunnen opdreunen.

Over dit soort marabouts gaat het niet in dit boek. Mommersteeg beschrijft zijn contacten met traditionele marabouts - misschien zijn die intussen aan het verdwijnen, en is vooral geïnteresseerd in hun geheime kennis, de kennis die nodig is om je weg te vinden in het alledaagse leven. Wijze raad zouden wij zelf zoeken. Maar in het harde dagelijkse leven van Mali zoek je een Marabout op om je leven te richten - want hij weet hoe je aan die verborgen kennis kunt komen, onder andere door het maken van een amulet, een magisch voorwerp dat je naar het doel van je streven brengt. En dit boek is een verslag van een jarenlang verblijf in Djenné waar de auteur in contact komt met de meest wijze marabouts, en door zijn gesprekken met hen inzicht verwerft in de rituelen die nodig zijn om een werkzaam amulet te maken.

Het is een soort kennis die bij ons nagenoeg verdwenen is: magische kennis. Wil je daar meer over weten, wil je ervaren hoe het is om in deze wereld ondergedompeld te worden, wil je meegaan in deze fascinerende ontdekkingstocht, dan is dit boek een van de beste gidsen die ik kan aanraden!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief