Twaalf

Door Gerrit Janssens

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In Twaalf zet Gerrit Janssens op ontroerende wijze de stem van een twaalfjarige neer, terwijl hij tegelijkertijd grote thema’s op een intelligente, scherpzinnige manier laat schitteren onder de oppervlakte. Twaalf is zowel actueel als tijdloos. Een twaalfjarige jongen besluit op een ochtend de deur uit te stappen, om voorlopig even niet terug naar huis te gaan – weg van zijn ruziënde ouders en de bedrukte sfeer, die sinds de recente dood van zijn opa alleen nog maar erger is geworden. Terwijl hij langzaam richting stadscentrum loopt, wordt door middel van flashbacks en onverwachte ontmoetingen duidelijk waarom hij heeft besloten in ieder geval één dag van het veelbewogen jaar 2012 niet in de buurt van zijn ouders te zijn. De lokale kathedraal, een desastreuze vakantie op Kreta en een obsessie met fotografie staan centraal in deze roman, die aan de oppervlakte verraderlijk eenvoudig lijkt maar die met elk hoofdstuk de leeftijd van de verteller meer overstijgt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Katrijn Van Mol

op 24/05/2018

‘Twaalf’ gaat over een jongen van 12 jaar die het thuis moeilijk heeft. Zijn ouders maken niets anders dan ruzie of zwijgen tegen elkaar. Het voelt alsof hij niet meer bestaat voor hen. Op een zaterdag besluit hij om het huis te verlaten. Hij is zijn hele thuissituatie beu.
Tijdens zijn tocht komen we te weten wat een rotjaar 2012 voor hem was. De onenigheden tussen zijn ouders, een verhuis naar een moderner huis, een nieuwe school, de vreselijke reis naar Kreta en het verlies van zijn beste vriend, zijn opa. Hij neemt ons mee naar vele herinneringen aan zijn opa en hoe hij zijn verlies verwerkt.

‘Twaalf’ is het debuut van Gerrit Janssens (1975). Eerder schreeft hij kortverhalen in 2 verhalenbundels.
Hier gebruikt hij een duidelijke schrijfstijl gezien vanuit het perspectief van een 12-jarige. Dit merk je vooral aan het scheldwoord ‘fakking’ dat veel voorkomt.
Janssens beschrijft ook zeer goed wat er in de jongen omgaat. Er is een zeer groot inlevingsvermogen. Het voelt aan alsof je met de jongen mee op weg bent.
De cover van het boek is heel simpel maar twaalf speelt dan wel een rol in dit boek. Zo zijn er 12 hoofdstukken, de jongen is 12 jaar, het speelt zich af in 2012, hij woont op huisnummer 12 en zo zijn er nog meer opvallendheden met het nummer 12.

Het is een dun boek maar daarom niet minder goed. Het is een realistisch en hedendaags verhaal. Ergens een beetje ontroerend met een vleugje humor erbij. Een mooi debuut, richting een young adult verhaal.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief