Vrije val

Door Juli Zeh

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De jeugdvrienden Oskar en Sebastian zijn beroemde fysici. Oskar is een studentikoze, excentrieke, vrijgezelle dandy. Sebastian is getrouwd met Maike en vader van hun zoontje Liam. Elke eerste vrijdag van de maand komt Oskar bij zijn vriend en diens gezin eten in Freiburg, het decor van Vrije val. Hun wetenschappelijke inzichten zijn in de loop der tijd steeds meer gaan lopen verschillen. Als Sebastian zijn zoontje Liam naar de padvinderij heeft gebracht, wordt Liam ontvoerd. De ontvoerders hebben één eis: ‘Dabbeling moet weg’. Dabbeling is een bevriende arts. Sebastian denkt dat de gijzelnemers iets van doen hebben met een farmaceutisch schandaal, waar Dabbeling te veel van weet. Om Liam vrij te krijgen, doodt hij de arts, als Liams vrijlating uitblijft, waarschuwt Sebastian de politie. Over de moord op Dabbeling zwijgt hij. De zaak komt op het bureau van de Freiburgse commissaris Rita Skura en haar collega Schilf. Schilf is een intellectuele vrijgezel met een dodelijke hersentumor, en een aanhanger van Kantiaanse filosofische principes, die hem hebben geholpen bij het oplossen van veel misdaden. Met zijn onorthodoxe werkwijze slaagt Schilf erin de ontvoering en de moord te ontrafelen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 15/01/2019

Juli Zeh heeft een atypisch misdaadverhaal geschreven, eigenlijk is misdaad hier wat misplaatst.
Vriendschap tussen twee natuurkundigen, uiteenlopende wetenschappelijke opvattingen, een vrouwelijke politievrouw met een wat speciaal uiterlijk en een commissaris die terminaal ziek is maar zich ingraaft in deze zaak en uiteindelijk klaar kijkt.
Ziedaar de verzameling interessante personages die de auteur laat spelen in haar boeiende roman.
De uiteenzettingen over kwantummechanica stremmen het verhaal, maar laat u niet afschrikken, er zit zoveel schoons in deze roman.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 12/08/2018

Citaat : “De terugwijkende nacht gooit verfbommen naar de oostelijke hemel; daartussen wolkengraffiti, die de wolken snel zal wegvegen van de muren van de aanbrekende dag.”

Citaat : “Riet heeft het zowaar gepresteerd de trein van vijf uur naar Freiburg te missen, hoewel hij ruim op tijd op het centraal station van Stuttgart was. Waar hij door werd opgehouden was een tijdschrift dat op het perron lag en waar hij haast over was uitgegleden. Hij pakte het af van de wind die er opgewonden in bladerde en zijn ogen bleven steken op de opengeslagen pagina."

Ik heb geworsteld met de eerste 55 pagina’s (fysica was nooit mijn lievelingsvak op school) en wilde het net weg leggen, maar dan kantelt het verhaal en wordt het meeslepend. Ik wilde gewoon weten wat er was gebeurd. Een aantal morele kwesties en met momenten prachtig taalgebruik. Maar zelfs de humor maakt er geen licht boek van. Geen wow-boek maar wel graag gelezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief