Niets

Door Janne Teller

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Er bestaat niets van betekenis’, zei hij. ‘Dat had ik al lang door. Het heeft dus geen zin om iets te doen. Dat heb ik net begrepen.’ Pierre Anthon stopte zijn spullen in zijn schooltas en liep de klas uit. Ons liet hij verbaasd achter. Woedend. We zouden hem leren! Natuurlijk bestond er betekenis. Onze toekomst. Mijn groene sandalen. Het gestorven broertje van Elise. Terwijl Pierre Anthon in de pruimenboom zat en ons met zure pruimen en wijsheden over de onzin van het bestaan bekogelde, gingen we tot het uiterste om het tegendeel te bewijzen. Acht jaar later kijk ik nog wel eens in het luciferdoosje met de as. Dan voel ik, weet ik dat er betekenis bestaat en dat je er niet mee moet spotten. Of heb ik het mis, Pierre Anthon? Heb ik het mis?

Niets gaat over de angst voor een zinloos leven. Het is niet niks wat Agnes en haar klasgenoten op het spel zetten. De lezer is gewaarschuwd: een thriller is niets bij Niets.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lies De Loose

op 06/06/2018

De Deense jeugdroman "Niets" werd geschreven door Janne Teller en gepubliceerd in 2010 (in het Nederlands). Het is een afschuwelijk verhaal dat onschuldig begint.

Pierre Anton, één van de personages, beslist op een dag dat het leven geen zin meer heeft en kruipt een pruimenboom in. Hij zit er hele dagen voor zich uit te staren zonder te bewegen of ook maar iets te doen. Het leven heeft geen zin. Hij ziet in niets meer de essentie of de betekenis.

Zijn klasgenoten proberen hem uit de boom te krijgen, maar geen enkele manier lijkt te werken. Ze besluiten hierop een plan uit te werken om de jongen te laten inzien dat het leven wel zin heeft en richten de 'berg van betekenis' op. Iedereen beslist voor iemand anders wat hij of zij moet afstaan. De regels zijn simpel, je staat datgene af wat het allermeest voor je betekent. Bij aanvang wordt de berg nog onschuldig bekeken en aangevuld, maar al gauw komen er zeer lugubere pronkstukken op de berg te liggen...

"Niets" is een opmerkelijk en choquerend boek dat op de één of andere manier toch hard binnenkomt. Teller zorgt er met haar heldere schrijfstijl voor dat je het dunne boek ook zeer vlot leest. Naast het sterke verhaal lijkt het einde wel enigzins te vervagen, wat jammer is. Een sterker einde had het verhaal nog net iets meer betekenis gegeven, maar het blijft toch een aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief