De vernietiging van Prosper Morel

Door Jamal Ouariachi

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Bij de bouw van de avant-gardistische wolkenkrabber IJ-Morgana aan het Amsterdamse Oosterdok ondervindt de wereldberoemde architect Remco Haak ernstige problemen. Hij ziet zich genoodzaakt de hulp van zijn oude hartsvriend Prosper Morèl in te roepen. Morèl, op zijn beurt, heeft wel iets anders aan zijn hoofd. Totaal onverwacht is hij opgezadeld met een doos vol dagboeken van een onlangs overleden jeugdvriendin, Chris Altena. Ooit vormden Prosper, Remco en Chris een onverwoestbaar driemanschap, maar zowel de vriendschap als de idealen uit die tijd zijn allang vervlogen. Terwijl de wolkenkrabber op instorten staat, beginnen ook de levens van Prosper en Remco steeds meer barsten te vertonen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 26/04/2021

Citaat : Defeminisatieproblematiek. Ook een termpje van Breeveld. Verzamelnaam voor allerlei veel voorkomende psychische klachten bij vrouwen – depressies, angsten, eetstoornissen, relatieproblemen, het gebruikelijke werk. Alleen is Breeveld tot het briljante inzicht gekomen dat zulke klachten bij vrouwen kunnen ontstaan doordat ze het contact met hun baarmoeder verloren hebben. En dat ze zich daarom niet meer volledigvrouw kunnen voelen. Dat noemt hij dus defeminisatie. En de daaruit voortvloeiende psychische problemen kunnen dus allemaal onder de noemer defeminisatieproblematiek geschaard worden.
Review : Jamal Ouariachi (Amsterdam, 1978) werkt als therapeut via internet. Werken vanuit huis vanachter de computer komt hem wel goed uit. Zo kan hij de helft van zijn tijd aan therapie besteden, en de helft aan het schrijven van zijn boeken. <em>De vernietiging van Prosper Morel is zijn debuut. <em>De vernietiging </em>is geen typische Hollandse debutantenroman waarin de auteur zijn puberleed van zich afschrijft. Of een multicultiroman waarin de Marokkaanse roots opspelen: hij voelt zich een halve Marokkaan met blanke kop en blauwe ogen.<
Prosper Morel, zijn vriend Remco Haak en Chris Altena, een beginnend schrijfster, wonen in een antikraakpand. Zij proberen alledrie als kunstenaar door te breken. Na een paar jaar schilderen gooit Prosper het bijltje erbij neer en stelt een nieuw kunstproject voor, namelijk studeren en daarna het burgerlijke leven in, maar dan als ironisch concept. Remco wordt architect, Prosper psycholoog. Chris is de enige die haar leven niet verandert. Wanneer zij overlijdt, krijgt Prosper haar nalatenschap, bestaande uit dozen vol dagboeken en aantekeningen.
Tegen die tijd is Prosper zijn ironisch concept allang vergeten. Hij heeft een praktijk aan huis in Amsterdam-Zuid, is getrouwd en heeft zijn hele leven in een strak keurslijf gegoten inclusief het moment één maal per week voor de huwelijkse seks. Wanneer hij aan de dagboeken van Chris begint, ontstaan scheuren in zijn structuur. Steeds nadrukkelijker vraagt hij zich af of hij wel de juiste keus heeft gemaakt door te stoppen met schilderen. Hij bezat zich elke avond, begint weer te roken, verwaarloost zijn vrouw en zijn patiënten en leeft alleen nog voor de nalatenschap van Chris, die hij al lezende analyseert.
Ouariachi schrijft soepel en verwijst naar alle aspecten van het hedendaagse leven. Knappe roman maar wel uitpuilend van details.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief