Spoiler

Door Mark Cloostermans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Wie had twintig jaar geleden gedacht dat tv-series zo belangrijk zouden worden? De acteurs zijn opeens sterren van Hollywoodniveau. Tv-studio’s en streamingdiensten vechten om de beste regisseurs. Het woord ‘spoiler’ verwijst niet meer naar een patserig auto-onderdeel. Veel series zijn artistieke werken met diepgang. Ze zetten de discussie voort die door de grote klassiekers uit de wereldliteratuur is gestart. De twijfel die 'Westworld' zaait over de grenzen tussen realiteit en fictie, gaat terug op de avonturen van Don Quichot. 'Breaking Bad' maakt Goethes 'Faust' weer actueel, 'Game of Thrones' borduurt voort op theorieën over macht die Leo Tolstoj in 'Oorlog en vrede' ontwikkelde. 'The West Wing' varieert op Thomas Mores 'Utopia' en in 'True Detective' zien we een hedendaagse Niels Lyhne. 'Spoiler' is de weerslag van Mark Cloostermans’ verslaving aan hedendaagse Amerikaanse tv-series. Hij vindt connecties met literaire klassiekers, analyseert wat ze zeggen over onze tijd en over grote thema’s als identiteit, zingeving en (zelf)vernieuwing.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Gert Engels

op 24/02/2021

Ik heb dit boek gretig gelezen. De auteur beschouwt 15 Amerikaanse televisieseries in evenveel hoofdstukken. Zo heeft hij het over hun uitgangsideeën, thematiek en filosofische implicaties. Evengoed leer je bij over het televisiebedrijf.

Cloostermans bouwt zijn redeneringen op met de inbreng van anderen, vlot leesbaar en met vlees aan. De literaire werken waarmee hij verbanden legt, krijgen op zich veel aandacht: er worden (prachtige) citaten gegeven en besproken.

Op de achterflap staat dat het boek je een reden geeft om nog meer tv te kijken. Dat kan dan wel zo zijn, ikzelf wil vooral meer gaan lezen dankzij de passage van gekende auteurs en nieuwe namen die ik in het boek heb ontdekt.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief