Napoleon

Door Johan Op de Beeck

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk en meeslepen het fascinerende levensverhaal van een van de beroemdste en belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis. Het reeds verschenen eerste deel beschrijft de steile opmars van Napoleon Bonaparte van militair strateeg tot keizer van Frankrijk in 1804.
Deel 2, Van keizer tot mythe, begint op het ogenblik dat Napoleon het toppunt van zijn macht bereikt. Dankzij briljante veldslagen, zoals die bij Austerlitz en Jena, controleert hij bijna heel Europa. Maar het keizerrijk dijt uit en de machtigste man ter wereld begaat vergissingen. Hij begint een uitzichtloze oorlog in Spanje en een economische strijd met Engeland. Onophoudelijk wordt Napoleon aangevallen door andere grootmachten. Tegelijkertijd spelen zich ook in zijn privéleven ophefmakende gebeurtenissen af.
In 1812 wordt Napoleon gestuit door Rusland na een catastrofale veldtocht. Vanaf dat ogenblik is hij geen overwinnaar meer maar een overlever, die samen met zijn soldaten vecht voor zelfbehoud. Maar de overmacht is te groot. Onder dramatische omstandigheden wordt hij in 1814 gedwongen tot troonsafstand en verbannen naar Elba. Amper tien maanden later ontsnapt hij op spectaculaire wijze en keert terug voor de definitieve krachtmeting bij Waterloo.
Napoleon overleed op 5 mei 1821 na een kort leven dat indrukwekkend en gevaarlijk was, en tot op vandaag bijzonder belangwekkend.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Bruno Sagaert

op 25/08/2018

Twee delen die het historisch bewustzijn aanzwengelen. Twee boeken die in verhaalvorm zo maximaal mogelijk en met de nodige nuanceringen inzage wil geven in een boeiend stukje geschiedenis waar we vandaag nog steeds beroep op doen. Het is zo’n boek dat zou moeten behoren tot de verplichte literatuur van elke scholier in het secundair onderwijs. Het zou het vak geschiedenis aantrekkelijk maken en het biedt bovendien tal van mogelijkheden om uitgebreide en diepgaande discussies te voeren over onze samenleving, waarden en normen, de gevolgen van de Verlichting, absolutisme en despotisme, het belang van godsdiensten ook op strategisch vlak, scheiding van kerk en staat, genialiteit en zijn beperkingen,... kortom een rijkdom aan inhouden om binnen algemene vorming in de de laatste jaren van het secundair onderwijs scholieren toe te leiden tot de jongvolwassenheid.

Ook dank aan de verhalende schrijfstijl. Je wil steeds de bladzijde omslaan een meer lezen. Vaak word je ook uitgenodigd om even het boek terzijde te leggen om te verdwijnen in eigen ‘overpeinzingen’.

Tot slot is het geen noodzakelijke, maar een sterke aanbeveling om eerst de Zonnekoning te lezen van Johan Op De Beeck.

Aan de auteur: benieuwd naar de volgende historische exploratie. Ik ben alvast fan!

Lees meer

Door Lesley Van Rooy

op 23/05/2018

Heel gedetailleerd verteld.
Johan Op De Beeck kan meesterlijk vertellen.
Top!

Lees meer

Door Geert Janssens

op 04/05/2018

Zeer vlot en gedocumenteerd geschreven

Lees meer

Door Martine Geiregat

op 30/04/2018

Schitterend objectief boek waarin zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van Napoleon worden uitgelicht. Boeiend alhoewel niet geschreven in romanstijl, eerder als een historisch werk op schoolbasis.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief