Wil

Jeroen Olyslaegers

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten. Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Prachtige dans op de grens tussen goed en kwaad. Een absolute aanrader voor jong en oud! Bovendien relevant om het tijdsgewricht van toen èn vandaag beter te kunnen kaderen.

Het is heel goed geschreven maar ik kwam niet zo goed in het verhaal. Waardoor ik het niet graag gelezen heb.

Dit boek is overladen met lof en ik kan hier alleen maar voor de volle honderd procent mee akkoord gaan.
Goed geschreven in een mooie, beeldende taal, er zijn een aantal bladzijden die doen denken aan L P Boon, ja zelfs aan Claus.
Wat ik mij afvroeg bij het lezen van dit boek was wat ik zelf zou doen moest ik in de positie van Wilfried Wils terechtkomen, achttien jaar, begin van een uitzichtloze oorlog en dan via via als hulpagent kunnen aangesteld worden in Antwerpen. Zou ik de weg van Wilfried opgaan, laveren tussen links en rechts, van alle walletjes mee-eten, goed staan met het verzet en met de collaborateurs, zodat niemand nog klaar ziet. Dit boek doet nadenken en alleen al daarom is het zo belangrijk en is het lezen ervan een geweldige ervaring.

Een noodzakelijk boek in deze tijden van groeiende xenofobie.

Het boek verteld een meeslepend en realistisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog die door Antwerpen was getrokken. Ook haalt het boek vele thema’s aan die nu de dag nog aanbod komen zoals liefde, haat, wraak. Het verhaal toont de lezers hoe mensen tegenover andere culturen kunnen zijn. Ten slotte leest vlot en is prachtig geschreven, zeker een aanrader.

Mooi en vlot geschreven oorlogsverhaal, maar nog elke dag actueel

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!