Wil

Jeroen Olyslaegers

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten. Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Prachtig boek waarin gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog refereren naar de maatschappij van vandaag ; hoe telkens hetzelfde cliché denken terugkeert en over hoe mensen hierin kunnen meegesleept worden. dit zou door iedereen gelezen moeten worden!

Krachtig.

Nog eens een goed boek van eigen bodem.
Vlot geschreven en ook hoe een mens voor dagdalijkse dilemma’s staat is mooi uitgewerkt.

Van dit boek word je niet bepaald vrolijk. Toch raad ik deze fantastische roman iedereen aan. Een aangrijpend verhaal dat erg goed geschreven is.

Qua thematiek super boeiend. En neen, mensen zijn vaak niet goed of slecht, gevaarlijk of vredelievend. Oordelen is daarom heel moeilijk. Taal en schets van periode en (verschillende) milieus heel knap.
Toch neemt de roman je niet echt mee en dat is wellicht ook de bedoeling. Door de personages vanaf een zekere afstand te observeren kies je zelf ook niet makkelijk partij.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.