Wil

Jeroen Olyslaegers

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten. Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Wil heb ik heel graag gelezen omdat ik in Antwerpen ben geboren en me thuis voelde in de joodse buurt. Het was confronterend omdat ik sympathie voelde voor het hoofdpersonage, afgewisseld met walging. Op dat vlak is het boek geslaagd. Maar ik had gehoopt dat het veel dieper zou ingaan op het specifieke moment dat de balans in de ene of de andere richting zakt.

Dit is een prachtig boek die je doet nadenken! De auteur slaagt er wonderwel in om niet te oordelen over hoe mensen reageren in uiterst moeilijke en gevaarlijke situaties. Wat mij vooral aansprak is het subtiel verwijzen naar de huidige politieke situatie, opnieuw zonder te oordelen. Heel verstandig opgebouwd verhaal die de lezer niet onberoerd laat.

Heeft mij niet geboeid.

De Antwerpenaren zullen dit niet graag horen (-of beter: lezen-), maar Jeroen Olyslaegers fileert ongenadig en magistraal hun collectief en individueel oorlogsverleden. Tijdloos boek over een maatschappij op drift en hoe je hierin als individu kopje onder gaat. Jammer dat de laatste bladzijden mij er een beetje teveel 'aangeplakt' leken want ze missen de drive en de flow die dit -overigens schitterend- boek kenmerkt.

Prachtig relaas hoe de oorlog mensen in een stramien duwt, waartegen het individu vecht, maar waar de overheerser domineert. Een openbaring en zo begrijp je beter wat in een mens omgaat in oorlogstijd! Knap boek!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.