Een weeffout in onze sterren

John Green

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De filmeditie

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.

Wat anderen schrijven over dit boek

Ik vind dit een heel goed boek, omdat hier het leven van enkele jongeren die leiden aan een ziekte, of hebben geleden, worden voorgesteld op een zo realistische mogelijke manier. De personages proberen geen medelijden op te wekken, dit doen ze door af en toe op een sarcastische manier informatie over hun ziekte of gedachten te geven. Het boek is toch zeer meeslepend omdat je de gevoelens van de personages ook kunt voelen.
In het boek leert Hazel Grace, August Waters kennen via een praatgroep, omdat ze beide in contact zijn gekomen met kanker. Vervolgens geven ze elkaar hun lievelingsboek, dat van Hazel heet ‘een vorstelijke beproeving’. Ook August vindt dit een heel goed boek, maar het boek heeft een open einde en er is nooit een vervolg over geschreven. Natuurlijk zitten Hazel en Augustus met enkele vragen, daarom gaan ze naar Nederland om het de auteur zelf te vragen. Daar loopt het niet altijd even makkelijk.

Ik vind het een heel mooi boek. De verfilming van ‘een weeffout in onze sterren’ had ik al eens gezien. Aangezien dit al een tijdje geleden was, waren er toch een paar fragmenten die ik niet meer zo goed herinnerde waardoor het boek me toch nog kon verrassen. Het boek boeit me ook omdat het ondanks je niet hetzelfde meemaakt als de personages je je toch goed kunt inleven. Gewoonlijk lees ik altijd eerst het boek voordat ik de film bekijk omdat ik dan nog wat kan fantaseren over de personages; Het was wel een minpunt dat ik de film voor mij zag afspelen terwijl ik het boek las. Doordat het boek en de film heel veel gemeen hadden.

Het boek dat ik heb gelezen heet ‘Een weeffout in onze sterren’ en is geschreven door John Green. Bij het vormen van mijn top 8 kwam dit boek er in voor doordat ik de film al eens heb gezien, en ik eens benieuwd was of de inhoud van het boek overeenkwam met de inhoud van de film.

Als eerst wil ik meegeven dat na het lezen van het boek mijn beeld totaal is veranderd tegenover mijn eerdere beeld die ik had gekregen door de film eerst te zien. De verschillen voor mij waren vooral de beschrijvingen van de personages, de inhoud van de gesprekken die in het boek langer en interessanter waren dan in de film en de gebeurtenissen die in het boek veel duidelijker waren dan in de film.

Door dit boek ben ik gaan beseffen, dat het leven misschien toch niet zo lang duurt als we denken, dat er na een slechte gebeurtenis altijd een goede volgt, ook al zijn we het er vaak niet mee eens en zien we pas later in dat het goed was. Ik zal door dit verhaal wat meer genieten van het leven, meer riskeren, meer kansen proberen te geven aan alles en iedereen. Als je denkt dat het toch slecht zal uitdraaien en het gebeurt dan ook echt, zal het misschien toch niet zo hard aankomen, want je had toch een slechte ervaring verwacht, maar als het goed uitdraait zal dat alleen maar positieve wendingen leveren in je leven.

Een weeffout in onze sterren, een boek dat je meesleept van begin tot einde.
Ik had eerst de film gezien en had erg hoge verwachtingen voor het boek. Gelukkig werden deze ook vervuld. Het verhaal over twee tieners met kanker leek me op het eerste gezicht wat beangstigend. Maar John Green slaagt erin om niet heel de tijd de nadruk op de ziekte te leggen. Hij legt meer de toon op de band die Hazel en Augustus hebben en dat vind ik heel mooi. Ook zit er erg veel humor in, wat het ook leuk maakt om te lezen. Het boek maakt onverwachte maar soms ook mooie wendingen. Ik vond het wel opmerkelijk dat het boek heel erg op de film lijkt. Op sommige momenten stoorde dit een beetje, omdat ik dan al wist wat er zou komen. Over het algemeen vond ik het een heel fijn boek. Voor wie het nog niet heeft gelezen, het is zeker een aanrader!

Een weeffout in onze sterren is een meeslepend, prachtig verhaal .
Ondanks dat het boek gaat over mensen met kanker, wordt er veel humor in verwerkt. Het boek neemt je mee in het verhaal van twee tieners die verliefd worden en bang zijn elkaars "tijdsbom" te zijn, vanwege hun kanker.
Het speciale aan het boek is dat het een droevig einde heeft in tegenstelling tot de meeste boeken. Dit einde maakt het boek onvoorspelbaar.Het is een heel mooi en pakkend boek dat je meesleept tot het einde. Kort samengevat, een weeffout in onze sterren is dus een echte aanrader!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!