Wolfsangel: Apollo

Johan Vandevelde

Jeugd & young adult

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De sneeuwklas van de school van Jarne en Natham wordt bruusk afgebroken wanneer in België de fascistische Partij voor Natie en Orde met de steun van het leger de macht grijpt. Het parlement brandt, de koning vlucht, de partijleiders worden gearresteerd en de grondwet wordt afgeschaft. De twee Brusselse jongens zien hun wereld plots drastisch veranderen. Vrijheid maakt plaats voor angst en geweld. Progressieve leerkrachten en schoolboeken worden vervangen en racisme is openlijk toegestaan. Jongeren die niet in de pas lopen, verdwijnen in het beruchte Purgatorium. Wanneer Nathams broer opgesloten wordt voor het organiseren van een illegale fuif en Jarnes mama's als homokoppel steeds meer in het vizier komen van het regime, beseffen de jongens dat ooit het moment zal aanbreken dat ze zullen moeten vechten. En dat moment komt altijd te vroeg. Wolfsangel: Apollo is een dystopian young adult en meteen de start van een nieuwe trilogie van de schrijver van de succesvolle Elfenblauw-reeks.

Wat anderen schrijven over dit boek

Stevige tienerthriller met angstaanjagend thema en flink wat geweld.

Hoofdpersonage Jarne beleeft één van mijn (!) donkerste nachtmerries. Een rechts militair regime neemt België over. Homohuwelijken worden ontbonden en kinderen van holebi's worden 'heropgevoed'. Ook moslims moeten het ontgelden. De wereld kijkt toe.

Taal en stijl zijn niet meteen van excellent niveau (ook in jeugdboeken hoor je clichés te schuwen). Maar het verhaal gaat door merg en been. Een paar keer echt op het puntje van mijn stoel gezeten. Een waardevolle en leesbare waarschuwing tegen extremisme van elke windrichting. En gewoon een leuk boek.

Johan Vandevelde is ook tv-scenarist en dat voel je: hij schrijft in beelden. Hier en daar nogal uitleggerig voor mij. Daardoor misschien net perfect voor jou daar, veertienjarige fan.

Opvallend: tegenwoordig zijn veel jeugdboeken onderdeel van een reeks, maar ik vind dat niet altijd nodig. Dit verhaal zou mij nog meer bij de ballen gehad hebben in één volume. En als ie ooit een rauwere, donkerdere versie schrijft voor volwassenen, eis ik onmiddellijke vernetflixing!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!