Plastic soup atlas van de wereld

Michiel Roscam Abbing

3 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen. Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten. Daartoe behoren de microplastics. Die zijn zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en gemakkelijk voedselketens kunnen binnendringen. Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van grootste wereldwijde milieuproblemen. Het probleem heeft ook een naam: plastic soup. De plastic soup is overal. Veel diersoorten hebben last van plastic; ze krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. En ook de mens krijgt de soup inmiddels letterlijk op zijn bord. Aanwijzingen voor gezondheidsschade stapelen zich op. De Plastic Soup Atlas van de Wereld is thematisch opgebouwd en biedt in zestig rijk geïllustreerde onderwerpen een overzicht van de wereldwijde plastic soup. Het eerste deel is gericht op de oorzaken, het tweede op mogelijke oplossingen. De overkoepelende, niet mist te verstane boodschap is dat er alles aan gedaan moet worden om deze vervuiling te bestrijden. Michiel Roscam Abbing is politicoloog. Sinds 2011 is hij actief in de strijd tegen de plastic soup bij de Plastic Soup Foundation (PSF) in Amsterdam. Hij doet verslag van wetenschappelijk onderzoek en actuele ontwikkelingen op de site van de PSF: plasticsoupfoundation.org en geeft lezingen over de plastic soup in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Fraai vormgegeven koffietafelboek vol zotte cijfers en hallucinante grafieken. Over hoe we nu meteen, vandaag en asap moeten stoppen met het consumeren van plastic brol alsof morgen niet bestaat.

Niet briljant geschreven, maar wel een heldere, genuanceerde blik op één van de grootste uitdagingen voor de komende generaties. Samengesteld door de Plastic Soup Foundation, maar geen zeurderige groene propaganda. Onderbouwd met duidelijke referenties, verbluffende kaarten en pakken praktijkvoorbeelden. De foto's van winkeltasjes, petflessen en afgedankte badeendjes in die ooit pure onderwaterwereld zijn tegelijk oogverblindend mooi én zo akelig dat je rillingen voelt. Zelfs zonder de tekst te lezen krijg je een prima beeld van hoe plastic onze oceanen - en uiteindelijk ook ons eigen lichaam - om zeep krijgt, en vooral: wat we daaraan kunnen doen.

Dit boek heeft de afmetingen van een echte atlas, en dat is een zwakte. Iedereen weet dat koffietafelboeken vooral afgestoft worden, maar nooit geopend, laat staan gelezen. Jammer, want de inspirerende ideeën en initiatieven die erin opgelijst staan, zouden gemeengoed moeten zijn. Mijn bamboetandenborstel is besteld.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!