Mannen die vrouwen haten

Door Stieg Larsson

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert … Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-trilogie, waarvan wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nena Donckers

op 17/03/2020

Spannend boek, goed geschreven.

Lees meer
ED

Door Eloise Donck

op 17/03/2020

« Mannen die vrouwen haten » van Stieg Larsson is een boek met een zwaar thema. Eerst was ik hiervan niet op de hoogte, maar naargelang het verhaal vorderde, werd ik geconfronteerd met enkele grove gebeurtenissen. Toch vind ik het goed dat de auteur de feiten niet verzacht of niet overdrijft, maar ze gewoon weergeeft hoe ze zijn.

Het begin vond ik langdradig, de context was namelijk onduidelijk en ik kon niet geloven dat de achterflap over hetzelfde verhaal ging dat ik aan het lezen was. Later bleek de informatie in de eerste hoofdstukken relevant te zijn voor het verdere verloop van het verhaal. Wanneer een passage ingewikkeld werd, bladerde ik terug om die passage beter te begrijpen.

Na het lezen van het eerste deel, was ik bij elk hoofdstuk verbijsterd over de actie, die meeslepend en tegelijkertijd geraffineerd was. Op de momenten dat ik dacht het plot door te hebben, sloeg de auteur er telkens in om me te verbazen. Er is een goed evenwicht aanwezig tussen beschrijvingen van spannende passages en de gebeurtenissen of conversaties waarvan bepaalde aspecten weggelaten worden om de spanning op te bouwen.

Hoewel de twee hoofdpersonages compleet verschillend zijn van elkaar en ik mezelf er niet in kon identificeren, moedigde het mij juist aan om verder te lezen. Het verhaal speelt zich af op diverse plaatsen en over verschillende tijdstippen. Larsson heeft bewust ‘gespeeld’ met tijd en ruimte om de opbouw gecompliceerd te maken, zo maakt hij gebruik van flashbacks en laat hij de gebeurtenissen plaatsvinden op verschillende plaatsen in Zweden. Toch zorgt hij voor structuur door het verhaal in te delen op een manier dat de lezers een overzicht geeft waar en wanneer een bepaalde gebeurtenis zich afspeelt.

Lees meer
pd

Door peter desmet

op 17/03/2020

Over Stieg Larsson zijn Millennium-reeks kan je alleen maar in superlatieven spreken. En zeggen dat ik heel lang gedacht heb dat het maar een hype was. Maar toen ik ze alle drie in huis had, heb ik ze in één ruk uitgelezen tussen Kerst en nieuwjaar. Deze boeken hebben werkelijk alles wat je van een thriller verlangt!!

Lees meer
BH

Door Bart Heleu

op 17/03/2020
cl

Door carla leemans

op 17/03/2020

De eerste bladzijden waren doorbijten maar dan wordt het echt de moeite.
Heb de andere 2 delen ook gelezen.
Ook de vervolgdelen van David Lagercranz. Het moet gezegd dat het niet helemaal hetzelfde is maar dat Lagercranz het toch goed gedaan heeft en ik zijn boeken ook met plezier gelezen heb.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief