Noem me bij jouw naam

Door André Aciman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Noem me bij jouw naam is het verhaal van een gepassioneerde vriendschap tussen Elio, een muzikale en erudiete jongen, en de Amerikaanse intellectueel Oliver, die als zomergast bij Elio’s ouders aan de Italiaanse kust verblijft. Aanvankelijk veinzen ze onverschilligheid jegens elkaar, maar wat er werkelijk sluimert is onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het aftasten begint. Vanuit het diepst van hun wezen bloeit iets op dat hen voor het leven zal tekenen. Want wat zij ontdekken is volledige herkenning en overgave.Zelden heeft een auteur de psychologische manoeuvres van aantrekkingskracht scherpzinniger weten te vangen dan André Aciman in deze roman: een onbeschroomde, onsentimentele en hartverscheurende ode aan de passie.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Aube Deman

op 15/11/2020

Deze vakantie heb ik het boek noem me bij jou naam gelezen. Het boek is verfilmd en die heb ik een tijdje geleden bekeken. Vandaar kwam ook mijn inspiratie om het boek te lezen. Voor mensen met weinig leeservaring zou ik het boek zeker niet aanraden. De schrijver heeft een heel ongewone schrijfstijl en gebruikt ook vaak moeilijke woorden. Hij verwoord alles zeer poëtisch en dit toont ook aan hoe het personage zich voelt. Het boek is geschreven in de ik-verteller en dit kan het lezen soms saai maken waardoor je geen zin meer hebt om verder te lezen. Als je inspraak zou gehad hebben van andere personages zou Aciman het boek iets aangenamer gemaakt hebben om te lezen en zou hij een duidelijker zicht gecreëerd hebben in het verhaal. Het boek bestaat vooral uit lange dialogen met tussenin veel gedachten die worden beschreven waardoor je soms niet helemaal mee kan volgen in het verhaal.

Het thema van het boek is homoseksualiteit. Dit is een thema waar misschien niet vaak over geschreven wordt en sommige mensen zullen hierin niet geïnteresseerd zijn, maar de schrijver slaagt erin om duidelijk weer te geven hoe moeilijk het is om je gevoelens te moeten verstoppen. Het gaat niet zozeer over een standaard relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht, maar meer een relatie met veel passie en gevoelens die voor het eerst naar boven komen. Het leven en de gevoelens van Elio, het hoofdpersonage, worden zeer expliciet omschreven waardoor je je goed kan inleven in zijn ‘wereld’. De gevoelens van Oliver daarentegen, de jongen waar Elio sterk gevoelens voor begint te krijgen, worden niet goed vermeld en het is soms ook moeilijk om hem te begrijpen en in te schatten. Hoe langer je leest, hoe beter je je in zijn gedachten kan inleven. De gevoelens van Marzia, het meisje dat tot over haar oren verliefd is op Elio, worden zodanig mooi beschreven dat je veel sympathie krijgt voor haar en begint in te zien dat ze niets meer kan veranderen aan het feit dat haar zomerliefde voor het mannelijke geslacht begint te vallen. Misschien is dit een verhaal waar veel mensen zich in herkennen waardoor het voor hen misschien makkelijker is om uit te komen voor hun ware gevoelens. Dit is ook hoe Aciman het boek heeft opgesteld. Hij schrijft gedetailleerd over een jongen die stilaan begint te ontdekken wat hij wil en voor welk geslacht hij valt, maar vooral hoe hij dit uiteindelijk zal accepteren. Het verhaal vindt plaats in Italië in 1983. De tijd klopt goed in de context van het boek en alles is vrij hedendaags omschreven. De pittoreske steegjes en plaatsjes maken het verhaal heel romantisch waardoor je nog meer smelt van hun liefde en het avontuur die ze doormaken. Italië is ook een land waar veel zo’n scenes en verhalen worden geschreven of verfilmd en zeker voor dit thema was dit toepasselijk.

Om dit boek te lezen heb je toch wel een bepaalde leeservaring nodig anders zul je moeite hebben met de complexe, maar toch wel speciale schrijfstijl. Het is een zeer ontroerend verhaal met veel passie die zeer gedetailleerd beschreven wordt. Alles tot in de details verwoorden is zeker een aspect waar de schrijver veel belang aan hechtte. Het thema is apart, maar daarvoor niet minder belangrijk. Het kan voor veel mensen een duwtje in de rug zijn om uit te komen voor hun ware gevoelens. Bij deze raad ik dit boek zeker aan om eens te lezen als je op zoek bent naar een roman waar je echt in kan opgaan.

Lees meer

Door Anna Royaux

op 15/11/2020

Toen ik begon met het boek te lezen besefte ik onmiddellijk dat het een boek is waarbij je toch een beetje leeservaring nodig hebt. De schrijfstijl van het boek was bijna poëtisch. In het begin ging het lezen heel erg langzaam door de moeilijke woorden, de lange zinnen en de aparte schrijfstijl. Er spelen zich ook zeer lange dialogen af, die zeer verwarrend zijn, omdat je niet door hebt wie wat zegt. Maar het thema van het boek vond ik zeer mooi en boeiend. Het boek ging niet over een standaard relatie, maar over een liefdesrelatie tussen twee jongens. Ik heb geen ervaring met boeken met dit thema, maar ik vind dat de auteur het homoseksuele thema zeer mooi heeft verwoord. De seksuele scènes waren wel erg intens omdat ze zeer gedetailleerd waren verwoord, maar ze hadden wel een belangrijke rol in het boek. Ik heb over de film van het boek al zeer goeie commentaren gehoord en daarom waren mij verwachtingen hoog. Soms vond ik de schrijfstijl een beetje te poëtisch waardoor ik het soms saai vond, omdat er niet echt iets belangrijk gebeurde. Het boek is wel een aanrader omdat het over een onderwerp (een jongen die het moeilijk heeft met zijn gevoelens, maar na een tijdje ze leert accepteren) gaat waarin meer en meer mensen zichzelf kunnen identificeren. De scènes zijn zeer gedetailleerd geschreven waardoor je het verhaal eigenlijk bijna voor je ziet. Het hoofdpersonage Elio vond ik zeer sympathiek, doordat zijn leven zo uitgebreid werd beschreven kon ik me heel erg goed inleven. Het leek wel alsof ik hem kende. In het begin van het verhaal vond ik Oliver (de jongen waarop Elio verlied wordt) niet zo aangenaam, maar hoe verder ik las en hoe sterker de relatie werd, hoe meer ik hem accepteerde. Het derde personage is Marzia, zij was samen met Elio, maar besefte rap dat er iets niet klopte in hun relatie. Ik vond haar sympathiek, ze was een oprecht meisje die echt verliefd was op Elio. De structuur van het boek vond ik duidelijk, het boek is verdeeld in 4 delen, die logisch waren opgebouwd. De opbouw van het boek was het moeilijkste. Er spelen zich niet veel reële gebeurtenissen af, maar veel gedachten van Elio en lange dialogen met andere personages, waardoor je het lezen soms beu bent. Er zijn ook veel lange zinnen waarbij je je echt moet concentreren anders begrijp je ze niet. Het taalgebruik was ook wat gecompliceerder, maar eigenlijk vond ik dit geen nadeel, want je leert er zelf van bij en het toont je hoe intelligent Elio was. Het verhaal speelt zich af in 1983 in Italië. De naam van de specifieke plaatsen werden vermeld met de beginletter. Ik vind Italië een zeer mooi land en ze past perfect binnen het plaatje van het boek. Het speelde zich af in 1983 en dat klopt ook met de inhoud van het boek. Het boek is pakkend en ontroerend, maar wel moeilijk om te lezen als je niet veel leeservaring hebt. Maar uiteindelijk is het wel een aanrader, het hele verhaal is prachtig verwoord en het gaat over een interessant onderwerp.

Lees meer

Door Romy Swolfs

op 17/11/2019

De auteur geeft zeer mooi weer hoe moeilijk het kan zijn om je gevoelens te moeten verbergen. De schrijfstijl die hij hanteert is bijna poëtisch en toont hoe intelligent Elio is. Als lezer wordt je meegenomen in Elio’s hoofd en kan je je zeer goed inleven. Het verhaal wordt heel gedetailleerd verteld waardoor het boek zich bijna als een film in je hoofd afspeelt. Elio wordt als een echt wonderkind beschreven. Hij speelt goed piano, weet zeer veel over literatuur en is een goede schrijver. De auteur gebruikt wel moeilijk taalgebruik waardoor het geen makkelijk boek is om te lezen, maar dit maakt hij goed door zijn realistische weergave van Elio’s innerlijke strijd. Een echte aanrader!

Lees meer

Door Lore Verwerft

op 15/11/2019

Ik vind het boek een echte aanrader als ‘vriendschaps-/liefdesverhaal’. Het verhaal gaat niet zozeer over een ‘standaard’ relatie, maar over een jongen die zijn geaardheid voor het eigen geslacht langzaamaan leert te accepteren. De stijl van het boek is een beetje ingewikkeld omdat er vaak heel lange zinnen in staan, waardoor het wel wat verwarrend is om te kunnen volgen. De details in het boek daarentegen maken het verhaal heel visueel. Het is geschreven vanuit de ik-persoon en dat vind ik wel spijtig want dat maakt het boek langdradig. Volgens mij zou interactie van andere personages het boek nog interessanter maken om te lezen.

Lees meer

Door Bob Storms

op 19/02/2019

Fantastisch boek! Ik heb er letter voor letter van genoten, de manier waarop de auteur de inzichten van een onzekere homoseksuele jongen weet weer te geven is subliem. Ik herken me enorm in het verhaal en vindt het daarom zeer representatief. Het boek is wat langdradig, maar dat maakt wel dat je er volledig in wegdroomt, althans ik toch.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief