Oorlog en terpentijn

Door Stefan Hertmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jan Houttekier

op 04/02/2021

ik kan wel genieten van de manier van schrijven van Dhr. Hertmans. Dit was het eerste boek dat ik van hem las en het nodigde mij uit om ook zijn andere boeken te lezen.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 16/07/2020

De grootvader van de schrijver, Stefan Hertmans, gaf hem in de jaren tachtig van de vorige eeuw vlak voor zijn dood enkele oude schriften, volgeschreven in zijn vooroorlogse handschrift. Naar eigen zeggen, durfde de schrijver jarenlang de schriften niet te openen. Tot hij het toch deed en onvermoede geheimen vond.

Gebaseerd op de dagboeken van zijn grootvader, schrijft Stefan Hertmans een meesterlijke en aangrijpende roman over het leven van zijn grootvader.

Zoals zijn grootvader schreef met kleuren, schildert Stefan Hertmans met woorden.

Het boek geeft een goed beeld van de sociale verhoudingen in het katholieke Vlaanderen. De armoede van de Vlaamse gezinnen tegenover de Franse bourgeoisie in Gent. De vernederende armoede die de gevoelige jongen die zijn grootvader was, heeft getekend. Het boek bevat interessante beschrijvingen over de Kouter in Gent, het Sint-Pietersplein, Gentbrugge, over de gebouwen die er toen stonden en de overblijfselen die nu nog te zien zijn.

Alleen al daarom een must-read voor iedereen die van Gent houdt.

In deel II zitten we in de loopgraven aan het front. De ik-persoon is hier de opa van de auteur.

In deel III gaat het leven na de oorlog verder. Of toch niet, niet helemaal. Na de oorlog wordt zijn verloofde, Maria Emelia, ziek en sterft. Hij trouwt met de alleen overgebleven, schuwe en zwijgzame zus, Gabrielle, een muurbloempje. Er werd hem door (schoon)vader Ghys met aandrang gevraagd de familie toch niet in de steek te laten. Urbain begrijpt de boodschap. De plicht roept hem. Ook dit keer gehoorzaamt hij.

Het boek is vooral een uniek tijdsvenster dat inkijk geeft op een tijdperk die wij niet hebben meegemaakt, het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, de eerste Grote Oorlog, het interbellum en verder.

Schitterend geschreven!

Lees meer

Door Dieter Schoeters

op 02/04/2020

Klassieker. Heel mooi boek over familie en het leven in een andere tijd.

Lees meer

Door Ken V

op 27/02/2020

Uiterst persoonlijk, mooi en ontroerend. En historisch relevant. Voor de auteur was het allicht niet makkelijk om alles netjes geordend te krijgen, maar hij deed het wonderlijk wel. Een absolute aanrader. Eén van de beste boeken die ik tot dusver las.

Lees meer

Door Johan De Brauwer

op 17/11/2019

Schitterend! Een meesterwerk! Stefaan Hertmans vertelt op een fantastische wijze over het leven van zijn grootvader. Als Gentenaar, in een herkenbaar Gent. De tijd van de Eerste Wereldoorlog. Een terechte winnaar van de AKO Literatuurprijs 2014.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief