Oorlog en terpentijn

Stefan Hertmans

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Wat anderen schrijven over dit boek

Literaire Canon, maak plaats voor deze parel !
Neem op in de verplichte lectuurlijst van het secundair onderwijs.
Meer waard als 5 lesuren over WOI !

Persoonlijk, mooi en ontroerend. De opbouw is knap en het verhaal blijft ten allen tijde overzichtelijk, wat voor de auteur geen evidentie moet zijn geweest en waarvoor je hem toch moet bewonderen. Ik kan alleen maar toevoegen dat dit boek een absolute aanrader is. Veruit het beste werk in mijn (vooralsnog bescheiden) boekenkast!

Heel mooie inhoud en opbouw;
jammer, de taal is een beetje oubollig.

Zeer intiem en respectvol relaas over de levensloop van de grootvader van de schrijver. Prachtige zinsconstructies die naar het diepste van ieders hart gaan. Absolute aanrader.

Mijn eerste boek van Hertmans en meteen verkocht. Mooie ode aan grootvader. Volgende boek is "De Bekeerlinge".

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Stem voor de LangZullenWeLezen-Trofee en win een boekenpakket

Welke boeken van het voorbije jaar winnen een LangZullenWeLezen-trofee? Dat beslis jij! Kies je favoriete boek uit onze longlist en maak kans op een mooi boekenpakket met alle winnende titels.

Stem op je favoriete boeken

Meld je aan om verder te gaan!