Oorlog en terpentijn

Stefan Hertmans

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Wat anderen schrijven over dit boek

Uiterst persoonlijk, mooi en ontroerend. En historisch relevant. Voor de auteur was het allicht niet makkelijk om alles netjes geordend te krijgen, maar hij deed het wonderlijk wel. Een absolute aanrader. Eén van de beste boeken die ik tot dusver las.

Schitterend! Een meesterwerk! Stefaan Hertmans vertelt op een fantastische wijze over het leven van zijn grootvader. Als Gentenaar, in een herkenbaar Gent. De tijd van de Eerste Wereldoorlog. Een terechte winnaar van de AKO Literatuurprijs 2014.

heel mooi, blijven doorlezen, mooie taal

Fel overschat, meen ik. Ofwel had ik er té veel van verwacht.

Heel mooi, je blijft doorlezen

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!