De laatkomer

Door Dimitri Verhulst

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Hij debuteerde in 1999 en schreef sedertdien onophoudelijk romans, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen over de hele wereld. Met de klassieker De helaasheid der dingen won hij de Gouden Uil Publieksprijs. De Engelse editie ervan werd door The Irish Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2012. In 2009 won hij de Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Frank Eulaers

op 15/11/2019

Geweldig, een aanrader, zeker voor de 65+

Lees meer

Door Erika Bonte

op 25/05/2019

Fantastisch boek. Na elke pagina moeten gniffelen of lachen. Maar toch ook een beetje wrang.

Lees meer

Door Daan Grosemans

op 18/11/2018

De laatkomer is een mooi voorbeeld van de ironische en soms zelf sarcatische stijl van Dimitri Verhulst. Dit kan me wel appreciëren, het moet namelijk niet altijd braaf en saai zijn. In dit boek neemt hij dementie op de korrel. Hiervoor gebruikte hij stijlfiguren zoals volgend, goed gevonden, metafoor: “Als je een naam zoekt en je hebt het gevoel tevergeefs in een lade te scharrelen, dan zit je nog altijd goed. De essentie blijft, dat je over die lade beschikt, dat je die ene schuif bezit waarin je al jouw namen en data hebt opgeslagen. Bij alzheimer of dementie, is de hele kast weg.” Het thema van het verhaal is dementie. Désiré, het hoofdpersonage deed alsof hij dementeerde maar was eigenlijk gewoon zijn vrouw Moniek beu. Scheiden was volgens hem een misdaad tegen de liefde. Het boek is chronologisch opgebouwd wat het makkelijk maakt om het verhaal te kunnen volgen. Er zijn enkele flashbacks naar hoe Désiré en Moniek vroeger leefden. De personages worden niet erg uitgebreid beschreven op Désiré na. Op vlak van uiterlijk kwam ik niet veel over hen te weten. Kortom, ik kan iedereen die ontspanning zoekt en geen schrik heeft om eens goed te lachen het boek aanraden!

Lees meer

Door Claire Dekens

op 14/08/2018

Heerlijk om te lezen!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief