Een Odyssee

Door Daniel Mendelsohn

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Jay Mendelsohn, een gepensioneerd wiskundige, is tachtig jaar oud als hij besluit zich in te schrijven voor een universiteitsseminar over de Odyssee, gegeven door zijn zoon Daniel. Hij beschouwt het als zijn laatste kans om de klassieke literatuur, verwaarloosd in zijn jeugd, te leren kennen, maar vooral ook om zijn zoon, schrijver en classicus, beter te begrijpen. Samen besluiten de twee mannen een reis te maken over de Middellandse Zee, in navolging van Odysseus’ beroemde omzwervingen. De reis brengt lang bewaarde geheimen aan het licht die Daniel helpen zijn vader eindelijk beter te leren kennen. Het resultaat is een boek waarin de tijdloze thema’s van de Odyssee zelf weerklinken: die van bedrog en erkenning, huwelijk en kinderen, en van reizen en thuiskomen. Een odyssee vormt tegelijkertijd een aangrijpende persoonlijke geschiedenis en een literaire verkenningstocht.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Hendrickx

op 17/04/2019

Mooi verhaal over vader, zoon relatie. Heb nooit die klassiekers gelezen en door dit boek ben ik de avonturen van odysseus van homeros beginnen te lezen. De iljas staat ook nog op de lijst.

Lees meer

Door Jan Moens

op 17/12/2018

Aangename opfrissing van het Odysseus verhaal, verweven met een intiem vader-zoon verhaal.

Lees meer

Door Marijke Moerman

op 30/08/2018

Mooie afwisseling tussen de bespreking van fragmenten uit de Odyssea en zijn persoonlijk verhaal over de relatie met zijn vader. Aanvankelijk is het wat wennen tussen die afwisseling, maar geleidelijk aan word je meegezogen door zijn enthousiasme over de Odyssea en heb je zin om die opnieuw helemaal te gaan lezen. Ook het feit dat hij geleidelijk aan meer te weten komt over het verleden van zijn vader boeit.

Lees meer

Door Cathy Lecoutre

op 31/07/2018

Indrukwekkend hoe deze schrijver heden en verleden weet te verbinden en de lezer duidelijk maakt dat niets menselijks ons vreemd is of was en dat de grote emoties van alle tijden zijn.

Lees meer

Door Eva De Smet

op 12/07/2018

De kracht van het boek ligt in de combinatie van klassieke literatuur met hedendaagse ervaringen. Doorheen de ervaringen van de auteur wordt de Odyssee van Homeros actueel, en krijgt de in de Odyssee vervatte levenswijsheid levende betekenis.
Ik heb in ieder geval zin gekregen om mij (opnieuw) te verdiepen in de Griekse (en Latijnse) klassiekers.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief