Als je het licht niet kunt zien

Door Anthony Doerr

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Van bestsellerauteur en Pulitzerprijs winnaar Anthony Doerr een adembenemende roman over een blind Frans meisje en een Duitse jongen wiens paden zich kruisen in het bezette Frankrijk van WOII.

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als slotenmaker. Als Marie-Laure twaalf is, bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Anthony Doerr heeft met zijn werk vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Voor Als je het licht niet kunt zien ontving hij in 2015 de prestigieuze Pulitzerprijs. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan Fox Searchlight Pictures. Inmiddels zijn er bijna 100.000 boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen.

'Het hele kunnen van Doerr in deze roman zit in de grote oorlogstaferelen - bombardementen, vluchtelingenstromen - en in zijn gefascineerde beschrijving van wetenschap en techniek.' Trouw

'Anthony Doerr heeft een nieuwe maatstaf gehanteerd voor wat een verhaal met je kan doen.' Dave Eggers

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Veerle t'Sas

op 21/07/2020

Heel mooi geschreven. Kleine hoofdstukken die elkaar afwisselen en waarbij twee verhalen naast elkaar lopen. Je weet op voorhand dat deze verhalen elkaar gaan tegenkomen later in het boek maar dat stoort niet. Het zet net aan om verder te lezen en te weten te komen wanneer en hoe dat precies gebreurt. Mooie en op sommige momenten ontroerende omschrijving waar die de lezer mee laat beleven.

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 08/02/2020

Mooi geschreven. Doet je nadenken over de oorlog en ook over het verplicht worden om mee in een onmenselijke oorlog te stappen. DE kracht die van het blinde meisje uitgaat is oogverblindend (!). Een aanrader

Lees meer

Door Eva Verdonck

op 04/04/2019

Twee verhalen, door elkaar verweven, die wonderlijk bijeenkomen. De schrijfstijl laat je niet onbewogen.

Lees meer

Door Lien Declerck

op 16/01/2019

Als ik iemand een boek cadeau moet doen, dan wordt het deze. Eén van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.

Lees meer

Door Griet Declercq

op 13/08/2018

Prachtig verhaal, heeft ook een goede blik op historische feiten

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief