Orgelman

Mark Schaevers

Geschiedenis

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.
En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Wat anderen schrijven over dit boek

Ik heb niet veel boeken twee keer gelezen, maar dit is er toch eentje van. Als cultuurgids in Brussel met regelmatig Duitsers op bezoek ligt zo'n boek natuurlijk voor de hand, maar het is geween HEEL GOED geschreven. Steeds blijkt weer dat Schaevers brokken en stukken aan elkaar moet plakken, maar het wordt een beklijvend verhaal, dat goed focust op het schilderstalent en de gekozen wegen van Nussbaum. Als je iets van het duits expressionisme of van de Nieuwe Zakelijkheid in de kunst van het Interbellum wil begrijpen, dan is dit het aangewezen boek.

De nu lopende tentoonstelling in het KMSK over Berlin 1912-1932 toont de kunsten uit deze moeilijke en spannende periode zeer goed. Er komt maar één Nussbaum in voor, maar daar voel ik mij meteen bij thuis.

Het is een dik boek en qua prijs misschien ook niet echt verleidelijk, maar als je het ergens kunt vinden, léés het!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!