Orgelman

Door Mark Schaevers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.
En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Geert Mak: ‘Orgelman heeft me overrompeld, een ander woord weet ik er niet voor. Ik kon het op den duur niet meer loslaten, dit weefsel van honderden puzzelstukjes waaruit langzaam het drama van twee levens boven water komt. Deze indrukwekkende biografie krijgt een extra lading door het verhaal dat Nussbaums schilderijen daarnaast vertellen: over de jaren dertig, over het angstige bestaan van de tienduizenden Duitse ballingen in Frankrijk, België en Nederland, over de jacht, de onderduik, de deportaties. Schaevers weet steeds dichter op de huid van zijn hoofdpersonen te kruipen, totdat het de lezer bijna de adem beneemt. Dit boek vergeet je nooit.’
‘De zoektocht duurde wat langer dan verwacht, zoveel was er onderweg te zien. Ik vertrok vanuit de haven van Oostende.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jeanne Tielen

op 05/06/2020

Mooi, aangrijpend, boeiend, leerrijk.... Schitterende uitgave.
Een aanrader voor wie van kunst houdt en/of van oorlogsverhalen.
Een echt hebbeding in je boekenkast, om te koesteren en regelmatig eens vast te pakken op te genieten van de schilderijen.

Lees meer

Door AlbrechtPaul Sanders

op 01/11/2018

Ik heb niet veel boeken twee keer gelezen, maar dit is er toch eentje van. Als cultuurgids in Brussel met regelmatig Duitsers op bezoek ligt zo'n boek natuurlijk voor de hand, maar het is geween HEEL GOED geschreven. Steeds blijkt weer dat Schaevers brokken en stukken aan elkaar moet plakken, maar het wordt een beklijvend verhaal, dat goed focust op het schilderstalent en de gekozen wegen van Nussbaum. Als je iets van het duits expressionisme of van de Nieuwe Zakelijkheid in de kunst van het Interbellum wil begrijpen, dan is dit het aangewezen boek.

De nu lopende tentoonstelling in het KMSK over Berlin 1912-1932 toont de kunsten uit deze moeilijke en spannende periode zeer goed. Er komt maar één Nussbaum in voor, maar daar voel ik mij meteen bij thuis.

Het is een dik boek en qua prijs misschien ook niet echt verleidelijk, maar als je het ergens kunt vinden, léés het!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief