De Zonnekoning

Johan Op de Beeck

Geschiedenis — Bekijk andere genomineerde in dit genre

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Lodewijk XIV (1638 - 1715) is de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het onderontwikkelde en feodale Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Eeuwige roem verwierf Lodewijk XIV dankzij Versailles, wat hij omtoverde van een jachtslot tot een van grootste en mooiste kastelen ter wereld. Zijn boeiend levensverhaal biedt een wervelwind aan veldslagen, intriges, minnaressen, kunst, mysteries,...

Wat anderen schrijven over dit boek

Prima historische roman. Nadien ook nog naar de podcasts op Klara geluisterd, wat een mooie aanvulling is. De napoleon-boeken vond ik nog net iets beter dan De Zonnekoning, maar toch een aanrader die me er doet aan denken dat ik nog eens Versaille moet bezoeken.

Prachtig geschreven. Uitermate boeiend. Enig minpunt zijn de vele zetfouten (in de eerste druk).

Het legendarische leven van Lodewijk XIV in al zijn pracht en praal maar ook de tragiek en wreedheden van die tijd werden door Johan Op de Beeck op een heel meeslepende wijze beschreven. Een absolute aanrader.

Zeer meeslepend boek van een groot verteller. Sterk aanbevolen !

Een boek dat je historisch onderdompelt in een wreedaardige wereld van ongewassenen met weelderige klederdracht, inclusief parfums geconfronteerd met dood, verkrachting, armoede, lijden...

Je wordt ondergedompeld, net niet verdronken, in voorouderlijke geschiedenis en met de vinger gewezen op het belang van historisch bewustzijn.

Maar op welke manier... Je leest beeldend het verhaal van de Zonnekoning. Je waant je in de wereld waar protocol het hoogste goed was. Waar verheerlijkte taal en omgangsvormen gecultiveerd werden. Je stelt ook de kleinmenselijke dingen van onhebbelijkheden vast. Je leert de impact van geloof (hoeveel verschillend was toen met de moslims vandaag?) en hoe hardnekkig geloof een impact kan hebben op het handelen van beleidsmakers. De vele oorlogen, vooral in het historische Vlaanderen, waar armoede en uitbuiting merendeel het gevolg van waren. De krijgsmacht, met inzicht in de ‘bewegingsoorlogen’ waar open veldslagen vermeden werden en Vauban er vooral na zijn dood in geslaagd is om Frankrijk niet te laten ondergaan via zijn verdedigingsgordel aan forten en burchten.

Vrouwen, daar stond de Zonnekoning bol van. Onwettige kinderen en hoe hij het modernere alimentatiegeld regelde. Regeren, vooruitziend evenwel vanuit almacht. Geen beslissing kon genomen worden vanuit Parijs vooraleer het geweer geschouderd werd.

Macht en de val, met een brief als oproep voor vanderlandslievendheid (mooi nieuw Van Dale-woord) om te strijden voor het land. De bronzen Rode Duivels beïnvloedden zelfs het koninklijke woord bij de nationale feestdag.

Het aftakelen van het absolutisme en het begin van een ongeregelde periode.

Een verhaal van leiderschap. Staan voor je zaak. Gaan voor je grote gelijk. Afhankelijk zijn van geïnformeerd zijn en de competentie en loyaliteit van je raadgevers. Hoeveel verschilt in essentie leiderschap uit de 17de eeuw met vandaag? Te denken aan: hoe absoluut zijn onze CEO’s, captains of industry? Hoe absoluut is een directeur van een school, pretenderend dat zijn leiderschap participatief is? Waar heeft de Zonnekoning gelijk in leiderschap? Een boeiende vraag voor consultants die veel brood verdienen met cursussen over leiderschap.

Bijgevolg, 700 bladzijden om de impact van de teletijdmachine van professor Barabas aan den lijve te voelen met vele thema’s die noden tot reflectie. Leiderschap en impact op de geleide als voornaamste.

Met dank aan de auteur voor dit prachtwerk,
Bruno.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!