De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Voor het vergeten

Door Peter Verhelst

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Onverwachts overleed de moeder van Peter Verhelst. Maanden later begon hij te schrijven aan Voor het vergeten.Dit is evenwel geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten.Wat kun je anders doen dan kijken, opnieuw kijken, beter kijken, betasten met je ogen, ruiken en luisteren en proeven met je ogen, elk detail, elke kleurschakering, elke welving, elke cel, ín elke cel, in de hoop nooit te vergeten, in de hoop niet verloren te laten gaan, voor altijd bij je te kunnen houden – had ik maar beter gekeken, elk detail, elk geliefd detail, elke…

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Toernee Red

op 25/07/2020

Recensie volgt nog. Eerst boekenkast aanleggen.

Lees meer

Door rita vandenbroucke

op 16/12/2018

Prachtig boek van Peter Verhelst en een sterke hommage aan zijn moeder.
Schitterend hoe Verhelst als het ware om het verdriet van het verlies van zijn moeder heen danst met poëzie, sprookjesachtige mythologische verhalen, referenties aan allerlei kunstwerken … De pijn van het afscheid van een moeder is nu eenmaal zo scherp dat je het verdriet niet op een directe manier in taal kan of durft te benaderen. Toch is die pijn op iedere pagina voelbaar.
Tip voor wie het moeilijk heeft om dit boek te lezen: een live interview met Verhelst is zeer verhelderend. Bij Verhelst krijg je geen verhaal dat rechtstreeks van A naar B gaat omdat hij niet zo rechtlijnig denkt. Voor hem is het denken in beelden en metaforen erg belangrijk. En Ovidius, Metamorfosen er nog eens bij nemen helpt ook altijd om zijn werk beter te begrijpen.
Het is een boek waarvan je meteen na de laatste pagina weet dat je het nog eens zal lezen.
Noot: de links naar alle vermelde kunstwerken kan je vinden op de website van P. Verhelst.

Lees meer

Door Sandra Verhaert

op 06/11/2018

Niet graag gelezen. Prachtig geschreven, dat wel, maar zou graag eens in het brein van de auteur willen kruipen, zodat ik zijn gedachtengang wat beter zou kunnen begrijpen.

Lees meer

Door Martine Van Schap

op 06/05/2018

Samen met "Uit de tijd vallen" van David Grossman, het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb over rouw, verdriet, een eerbetoon aan iemand die je liefhebt. Gevoelens onder woorden brengend waar een gewoon mens geen woorden voor kent. Linkend aan schilderijen en dansvoorstellingen zodat je vanaf nu ze altijd anders zult bekijken, ervaren. Duizelingwekkende poëzie. Om nooit te vergeten!

Lees meer

Door Chantal Pattyn

op 29/04/2018

Verhelst neemt op een duizelingwekkende manier afscheid van zijn moeder, die plotst sterft, in een uniek beschreven strijd met de herinnering en een edelhert. Omringd door tientallen kunstwerken, van Tuymans, Braeckman, Caravaggio. Weergaloos.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief