De acht bergen

Paolo Cognetti

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
WINNAAR VAN DE PREMIO STREGA 2017

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Wat anderen schrijven over dit boek

Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen door de vele positieve referenties, maar ik vond deze roman eerder een tegenvaller. Weinig verhaal, geen spanningsboog.

Mooi verhaal, ik leef en geniet mee van de natuur terwijl ik het lees.

Tegenvaller, moeilijk om geboeid te blijven lezen, weinig verhaal

Een boek om bij weg te dromen. Een prachtig boek die alles rondom je even doet stilstaan. Een verwarmend verhaal over een vriendschap zoals geen ander.

Mooi boek over vriendschap

De acht bergen

Alom bejubeld. En terecht. Taal is mooi in eenvoud. Wat lastiger om te schrijven. Zuiver.
Een gekend verhaal, een gezin met één kind, trekken er tijdens de vakantie samen op uit. Vader maakt de zoon wegwijs in de bergen, en de zoon zoekt zich tijdens de pubertijd een eigen weg, en verliest zijn vader uit het oog. Vader sluit zich geleidelijk meer af van zijn nabije omgeving, en maakt alleen lange trektochten. Jaren later, na de dood van zijn vader, vindt de zoon de aantekeningen en kaarten, loopt de wandeling van zijn vader, en kan zijn geluk niet op als hij subtiele aantekeningen vindt, strategisch verstopt.
Wat jammer dat het verhaal dan niet stopt. Er volgt nog wat en nog wat en nog wat, zoals huisje bouwen, verder zoeken in het leven en buiten Europa werken, terugkeren, … Allemaal heel levensecht en aangenaam om lezen, maar het zijn volgende verhalen. Zijn taal is zo raak dat een dunner boekje wellicht beter tot zijn recht zou komen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!