De acht bergen

Paolo Cognetti

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Wat anderen schrijven over dit boek

Dit boek vond ik wondermooi!

De thema's die in dit boek naar voor komen zijn ouder-kind relaties en in het bijzonder vader-zoon relatie, verlangen naar een leven dat had kunnen zijn maar nooit geworden is, de zoektocht naar geluk, eenzaamheid, verlies, alleen zijn, vriendschap voor het leven en hoe het leven rustig verder kabbelt door tragische gebeurtenissen heen.

Ik vond het boek melancholisch aandoen en dat maakte het voor mij wondermooi. Er staan ook echt mooie zinnen in zelfs in het Nederlands (boek is oorspronkelijk in het Italiaans geschreven) - ik hou van de schoonheid van taal.

De acht bergen

Alom bejubeld. En terecht. Taal is mooi in eenvoud. Wat lastiger om te schrijven. Zuiver.
Een gekend verhaal, een gezin met één kind, trekken er tijdens de vakantie samen op uit. Vader maakt de zoon wegwijs in de bergen, en de zoon zoekt zich tijdens de pubertijd een eigen weg, en verliest zijn vader uit het oog. Vader sluit zich geleidelijk meer af van zijn nabije omgeving, en maakt alleen lange trektochten. Jaren later, na de dood van zijn vader, vindt de zoon de aantekeningen en kaarten, loopt de wandeling van zijn vader, en kan zijn geluk niet op als hij subtiele aantekeningen vindt, strategisch verstopt.
Wat jammer dat het verhaal dan niet stopt. Er volgt nog wat en nog wat en nog wat, zoals huisje bouwen, verder zoeken in het leven en buiten Europa werken, terugkeren, … Allemaal heel levensecht en aangenaam om lezen, maar het zijn volgende verhalen. Zijn taal is zo raak dat een dunner boekje wellicht beter tot zijn recht zou komen.

ik heb dit boek 2 keer gelezen en het leest vlot en is heel mooi geschreven. De auteur beschrijft een unieke vriendschap tussen 2 jongens in de bergen van Italiê. Aanrader.

Een mooie uitgebalanceerde roman. De stijl is sober en suggestief. Dit boek is een aanrader.

Mooi verhaal. Aangrijpend en ontroerend.

Je waant je meteen mee midden in de bergen... Je beleeft de seizoenen alsof je er zelf bent. De schrijver Paolo Cognetti heeft het boek in de bergen geschreven in een gehuurd huisje. Resultaat is een verassend boek over echte vriendschap in een berglandschap. Aanrader.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!