De acht bergen

Door Paolo Cognetti

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
WINNAAR VAN DE PREMIO STREGA 2017

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze
niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment
iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door christine van poyer

op 28/09/2022

Mooi verhaal over vriendschap en familie. Prachtige beschrijving van de bergen; je ziet ze helemaal voor je! Ik ben benieuwd naar de verfilming.

Lees meer

Door Vincent Boeykens

op 14/11/2021

Aangrijpend en meeslepend levensverhaal

Het boek ‘De acht bergen’ geschreven door auteur Paolo Cognetti is een meeslepend verhaal van begin tot einde.

‘De acht bergen’ gaat over een jongen genaamd Pietro. De jongen woont in Milaan, waar hij als enig kind met zijn ouders een ongewenst leven leidt, de drukte en het lawaai van de stad maakt de familie ongelukkig. Daarom kopen ze een zomers huisje in een klein bergdorpje genaamd Grana. Daar maakt hij met zijn vader bergwandelingen, dat is ook het enige moment waar de vader enige liefde toont aan zijn zoon. Pietro raakt in et dorp bevriend met een leeftijdsgenoot Bruno. Vanaf dan leert Bruno de stadsjongen de bergen echt kennen. De prachtige omschrijvingen over berglandschappen van de Italiaanse alpen laten ons echt inleven in het levensverhaal van Pietro en zijn beste vriend Bruno.
In eerste instantie was het de titel van het boek die mij aansprak, als gepassioneerde van de bergen was ik meteen geïntrigeerd en wou ik meer te weten komen over de inhoud van het boek. Toen ik begon te lezen had ik het gevoel dat ik in een banaal verhaal terecht gekomen was over klassieke thema’s zoals vriendschap en vader-zoon relaties. In tegenstelling tot mijn eerste verwachting was het een verhaal over een origineel levenspad, een vriendschap die zich -in de loop ik verder las- ontwikkelde in verschillende maten en een vader-zoon relatie die nergens anders over ging dan bergklimmen.
Het boek is makkelijk te begrijpen en is met een simpel taalgebruik geschreven, dit maakt het ook aangenaam om te lezen. Soms is het wat bondig geschreven waardoor sommige passages in het boek wat langdradig zijn. Het verhaal is zeer aangrijpend, de vele emoties die zijn uitgelegd en beschreven raken je echt als lezer. Het hoofdpersonage evolueert emotioneel in de jaren heen en je kunt deze evolutie goed volgen in mate je verder leest in het boek.

Dit boek is zeker een aanrader, wanneer we het boek lezen voelen we ons mee op de bergtochten van Pietro en willen we ook meer te weten komen over de omgeving waarin hij zich bevindt. Een keer je bent begonnen met lezen kan je niet meer stoppen.

Lees meer

Door Ilse Vanblaere

op 17/04/2020

De kracht van de bergen maken een mooi verhaal.

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 01/04/2020

Mooi geschreven geeft je zin om naar de bergen te trekken. Vader - zoon relatie is mooi beschreven en uitgewerkt

Lees meer

Door Gert Engels

op 28/12/2019

Een sober, romantisch boek. (Denk aan: 'Der Wanderer über dem Nebelmeer' van Caspar Friedrich.) De hoofdpersonages zoeken hun plaats in de wereld en geven hun relatie tot de natuur vorm.
De taal is helder en de schrijfstijl onopvallend elegant. De beschrijvingen van emoties en relaties zijn nuchter. Geen aangedikte dramatiek, maar wel erkenning van de mistroostige en troostende schakeringen van het leven.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief