Leven zonder filter

Door Fleur Groningen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Voel jij je anders dan de meeste mensen? Krijg je meer indrukken binnen? Ben je sneller moe? Maar heb je ook meer oog voor detail? Ervaar je intense emoties, voel je anderen makkelijk aan en streef je naar diepgaande contacten? Dan ben jij mogelijk hoogsensitief.
In Leven zonder filter vertelt Fleur van Groningen openhartig en met zelfrelativering over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Het boek was bij publicatie in 2017 meteen een gigantisch succes en domineerde maandenlang de top 10.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 19/03/2020

Mijn potlood heeft geen punt meer. Ik heb de helft van dit boek onderlijnd; een feest van herkenning. Dolblij dat ik dit geweldige boek heb gelezen. Dikke dank u wel Fleur, om dit boek te schrijven.

Fleur heeft een boeiend, educatief, vlot leesbaar, herkenbaar, pijnlijk eerlijk boek geschreven. Een boek dat leest als een trein, dat boeiend is maar ook grappig. En aangezien 1 op 5 personen hoogsensitief is, een boek dat veel mensen moeten lezen.

Net als Fleur las ik ooit Hoog sensitieve personen van dr. Elaine N. Aron en vanaf toen wist ik zeker dat ik hoogsensitief was. Dit boek is anders, nog meer herkenbaar. Dit boek lijkt wel helemaal over mij te gaan. Behalve de autobiografische delen was quasi echt alles ‘oh ja, dat heb ik ook’. Het feit dat dit boek is geschreven door iemand die geen wetenschappelijke achtergrond heeft maakt het volgens mij nog meer herkenbaar. De vlotte taal, de humor, de ervaringen die ons allemaal overkomen, beschrijvingen van het gewone dagelijkse leven, dat alles maakt dit een boek dat vol inzichten en herkenningspunten staat.

Fleur neemt het hele spectrum van HSP (Hoog Sensitieve Personen) zijn op in dit boek: de eigenschappen van HSP, de worsteling met het etiket HSP, de moeilijkheden in je jeugd, het anders zijn, HSP en vriendschap, HSP en werk,… Daarnaast legt ze ook verbanden met depressie, parentificatie, hoogbegaafd zijn, spiritueel zijn,… En ze geeft tips en tools om met je hoogsensitiviteit om te gaan.
Praktische, haalbare dingen zoals rustmomenten inlassen, aan introspectie doen, emmertjes ledigen,…

Iedereen die zelf HSP is of iemand kent die het is moet zeker dit boek lezen. Het is zo fijn om te lezen dat je niet alleen bent met al je eigenaardigheden.
Hoewel het een heel persoonlijk verhaal is, is het ook een heel universeel verhaal, namelijk het verhaal van 20 procent van de bevolking. En hoewel het niet door een wetenschappelijk expert is geschreven bevat het wel veel wetenschappelijke informatie en verwijzingen naar relevante literatuur.

De vorm van dit boek is geweldig qua opbouw. Het begint met het opsommen van de HSP eigenschappen die Fleur bezit, daarna heeft ze het over haar jeugd en kindertijd waarin die eigenschappen naar boven kwamen, waarna ze vertelt over haar zoektocht naar meer informatie, hulp en innerlijke wijsheid om te eindigen met een hoofdstuk over alle positiefs dat HSP haar al gebracht heeft.

Tijdens die zoektocht in het boek ga jij als lezer op zoek naar jezelf. Je leert jezelf beter kennen doordat je Fleur beter leert kennen, knap gedaan.
Het is een boek dat vele mensen gaat helpen, dat gedeeld moet worden, waarover gepraat moet worden. Een mooi, moedig, belangrijk boek.
Hou je geslepen potlood klaar…

Lees meer

Door Sarah Tresignie

op 25/11/2018

Als zoekende mens had ik moeite met de theorie van Elaine Aron. Niet altijd herkenbaar. Zo gericht op introverte personen.
Toen ik dit boek las viel alles plots op zijn plaats. Zoveel herkenning! Het boek staat VOL met onderstreepte passages.
Zoveel dank, Fleur.

Lees meer

Door Daniel Struyf

op 24/07/2018

Dubbel gevoel bij dit boek. Te veel anekdotiek. Te weinig theoretische grondslag. Boek heeft een erg hoog 'kijk eens wat ik allemaal al heb meegemaakt'-gehalte, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.

Lees meer

Door Lindsay Cornette

op 03/05/2018

Ik ben heel blij dat Fleur van Groningen beslist heeft om het boek “leven zonder filter” te schrijven. Het is heel vlot leesbaar en ik heb er heel veel van op gestoken. Ik had het boek van Elaine Aron een half jaar eerder gelezen. Dit was de eerste keer dat ik hoorde over hoog sensitieve personen. Ik vind Leven zonder filter een prima aanvulling, vooral omdat het zeer persoonlijk is en haar zoektocht beschrijft. Iemand die zich niet kan voorstellen hoe de wereld voor een HSP eruit ziet, kan heel veel opsteken uit dit boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief