De huishoudster en de professor

Door Yoko Ogawa

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Kun je een relatie hebben met iemand die zich niet herinnert je ooit eerder ontmoet te hebben, terwijl je hem elke dag ziet? Hij is een briljante wiskundeprofessor met een merkwaardig probleem. Sinds een traumatisch ongeluk leeft hij met een korte termijngeheugen van slechts tachtig minuten. Zij is een gevoelige maar scherpzinnige jonge huishoudster met een tienjarige zoon, ingehuurd omvoor hem te zorgen. Elke ochtend, als de professor en de huishoudster opnieuw kennismaken, bloeit er een vreemde, prachtige relatie tussen hen op. De professor mag dan niet meer weten wat hij als ontbijt at, zijn geest is nog steeds vol van elegante vergelijkingen uit het verleden. Hij ontwikkelt slimme wiskundige raadsels – gebaseerd op haar schoenmaat of haar verjaardag – en de getallen, in al hun sprekende orde, onthullen eenpoëtische wereld aan zowel de huishoudster als de tienjarige jongen die hem adoreert. Met elke nieuwe vergelijking groeit tussen de drie verloren zielen een affectie die mysterieuzer is dan imaginaire getallen en een band die dieper gaat dan herinneringen. De huishoudster en de professor is een betoverend verhaal overwat het betekent omin het heden te leven, en over de merkwaardige vergelijkingen die een gezin kunnen vormen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 23/03/2021

Merkwaardig verhaal over de vriendschap tussen een oudere professor en een jonge huishoudster en haar zoontje, merkwaardig omdat het brein van de professor niet langer dan 80 minuten aan herinnering kan opslaan waardoor de samenwerking tussen hen soms moeilijk verloopt.
Fascinerend hoe via de wiskunde en honkbal er een innige band tussen de drie ontstaat en hoe de auteur via toch wel saaie wiskundige theorieën een boeiend verhaal weet te vertellen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief