De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wees onzichtbaar

Door Murat Isik

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt die tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de daaropvolgende jaren definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2018

Winnaar Boekhandelsprijs 2018

Het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad en bol.comOver Wees onzichtbaar:'Boeiend en meeslepend.' - NRC

'Leest als een trein.' - Het Parool

'Met soepele pen geschreven.' - Trouw

'Aanstekelijk en levendig.' - De Standaard

'Prestatie van formaat.' - De Volkskrant

'Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw


Wat anderen schrijven over dit boek

Door Filip De Koninck

op 17/05/2019

Blijft boeien van begin tot het einde. Meeslepend; leest als een trein. Het is onmogelijk om niet mee te leven met het hoofdpersonage.

Lees meer

Door Liliane Rombouts

op 21/02/2019

Vlot leesbaar verhaal over mensen die onzichtbaar willen of moeten blijven om te overleven.
De vader van het gezin is zeer aanwezig en is zeer dominant, agressief en egoïstisch.
Metin, de zoon van het gezin en de verteller, moeten zich onzichtbaar houden om in dit gezin te overleven.
Later blijkt dat Metin zich ook in zijn omgeving en op school onzichtbaar maakt.
Door ervaringen, ontmoetingen en vastberadenheid slagen deze mensen erin om zelfstandig een vruchtbaar leven op te bouwen.
Zij overstijgen de communistische vader en slagen er ook in om zich als gezin, zonder de vader, te handhaven.
Mooi verhaal, zeer herkenbaar en naar waarheid geschreven.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 29/01/2019

Dit is het 2de boek van Murat Isik en tevens de winnaar van de Libris literatuurprijs.
Een heftig, meeslepend coming-of-age verhaal dat het leven van Metin volgt vanaf zijn 5de levensjaar tot aan zijn studie aan de universiteit. Vanaf de eerste pagina word je mee in het verhaal gesleurd, een verhaal dat met momenten vrij heftig is en waarbij ik me vaak de vraag heb gesteld hoe je hier ongeschonden uit komt, een verhaal ook waar de eenzaamheid vanaf druipt. Het wordt verteld in een rechttoe rechtaan taal, ontdaan van alle franje. De personages zijn mooi uitgewerkt, althans toch Metin, zijn vader en zijn moeder, de zus is al veel minder uitgewerkt. Een leerrijke inkijk in het leven van een jong migrantenkind in de Amsterdamse wijk Bijlmer. Toch vind ik het jammer dat er een paar vragen onbeantwoord blijven : wat was er juist aan de hand toen de vader na een verblijf in Turkije verliefd door de kamer danste; wat is er geworden van Esmeralda en van Nicole, van Floyd en Saleem - het was fijn geweest indien dat nog even zou zijn meegegeven.
Boeiend, meeslepend, vlot geschreven, leest als een trein, maar van een winnaar van de Libris prijs had ik toch nog net een tikkeltje meer verwacht. Of ben ik nu te veeleisend ? Laat mijn oordeel je er niet van weerhouden om dit knappe boek te lezen.

Lees meer

Door Leen Broeckx

op 29/11/2018

Ik heb eerst "Verloren grond" van Murat Isik gelezen. Was goed. Op aanraden van een collega nam ik "Wees onzichtbaar" mee uit de bib. Dit is zo'n boek waarvoor je vroeger opstaat om nog wat te lezen. Een meeslepend verhaal. De achtergrond van het verhaal - de Bijlmerwijk- intrigeerde mij ook. Kende het alleen van de vliegtuigramp. Vlotte zinnen. Leest als een trein.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief