Dief van de tijd

Door John Boyne

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De wereldgeschiedenis gezien door de ogen van een man die stopt met ouder worden John Boyne neemt ons mee op een duizelingwekkende reis door de tijd. Op ingenieuze wijze verweeft hij geschiedenis en fictie tot een wervelend verhaal waar het vertelplezier vanaf spat. Matthieu Zéla's leven is in alle opzichten uitzonderlijk: tegen het eind van de achttiende eeuw komt de veroudering van zijn lichaam tot stilstand. Zéla is dan vijftig en heeft nog twee volle eeuwen van groots en meeslepend leven voor de boeg. Aan het eind van de twintigste eeuw - hij is dan 257 jaar oud - kan hij terugkijken op een bijzonder rijk leven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 08/05/2021

Ik kijk altijd vol verwachting uit naar een nieuw boek van John Boyne. Niet nieuw zoals pas verschenen, maar nieuw voor mij, want ik heb nog maar een paar van zijn boeken gelezen, en die vond ik tot nu toe altijd geweldig.
"Dief van de Tijd" kocht ik bij een tweedehands boekenverkoop en ik had geen idee waar het verhaal over ging. Groot was mijn verrassing om meteen geïntroduceerd te worden aan een personage dat maar liefst 256 jaar oud is. Deze verteller springt doorheen de tijd. We ontdekken zijn eerste liefde toen hij 17 was en uit Frankrijk vluchtte richting Engeland. Hij vertelt ook over de huidige tijd, in dit geval 1999, waarin hij een missie onderneemt om de huidige nakomeling van zijn broer te redden. Er rust namelijk een soort van vloek op die lijn, waarbij de vader sterft zodra die een zoon krijgt. Dit deel van het verhaal loopt over het hele kalenderjaar, van januari tot december '99.

We springen heen en weer door de tijd tussen deze verhaallijnen, maar ook naar enkele andere momenten in zijn leven, zoals toen hij Charlie Chaplin ontmoette, of hoe hij betrokken raakte bij de jacht op communisten van Joe McCarthy.

Het boek mist voor mij die speciale schittering die ik normaal gezien associeer met John Boyne. Het einde was ook voorspelbaar, en dan met een nog mindere climax dan verwacht. Het druppelt wat uit. Gelukkig was de verhaal in de 18e eeuw interessanter, met een schokkendere conclusie. In de huidige tijd draait het echter allemaal rond het runnen van een televisiezender, het maken van programma's, de contracten met de beroemdheden, ... Het komt allemaal heel oppervlakkig over in vergelijking met de meer geschiedkundige verhaallijnen. Boyne is goed als hij over het verleden schrijft, maar tot nu toe heeft hij me nog niet overtuigd met over de moderne tijd te schrijven.

Lees meer

Door Freya Nopens

op 02/05/2018

Ik heb me bij de keuze van dit boek laten verleiden door de cover, die vind ik prachtig ;-)
Na lectuur was ik precies iets minder enthousiast. Het is een leuk boek, en het leest vlot, maar ik was er minder van onder de indruk dan van de andere boeken van John Boyne

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief