Wat het hart verwoest

John Boyne

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

De grootse nieuwe roman van de auteur van De jongen in de gestreepte pyjama en De grote stilte

Voor de liefhebbers van De as van mijn moeder van Frank McCourt

Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

John Boyne verbeeldt op fenomenale wijze de verlossende kracht van de menselijke geest, en laat de lezer en passant voelen hoe onwelkom de wereld kan zijn voor zoekende zielen.


De pers over Wat het hart verwoest

‘Afwisselend slim, geestig en hartverscheurend triest. Dit is een schrijver op de top van zijn kunnen.’ Mail on Sunday

‘Groots en slim en vaak erg grappig.’ The Sunday Times

‘Een picareske, ronddwalende odyssee voor de afzonderlijke karakters. Het boek brandt haast van woede over de levens die worden verwoest door sociale minachting en zelfhaat. Een aanzienlijke prestatie.’ The Guardian

‘Een episch verhaal vol verve, humor en liefde. Dit zal een groot publiek aanspreken.’ The Irish Times

‘Boyne creëert licht in de verdoemenis, en humor in de meest hartverscheurend trieste situaties. Een fantastische leeservaring.’ Press Association


Wat anderen schrijven over dit boek

Wat een mooi boek. Mooi geschreven, heerlijk lezen.

Het boek is uit. En ik mis het. Ik heb me laten verleiden door de kei-romantische titel en de foto van twee kinderen op de kaft. En kwam terecht in een verhaal van liefde, spanning, hilarische humor en tegelijk schrijnende momenten. 70 jaar geschiedenis over het oer-katholieke Ierland en hoe de maatschappij worstelt met homoseksualiteit. 600 meeslepende blzn die je wil herlezen. Prachtig boek.

Prachtig boek ...

Het is zo'n boek waarin je wil blijven lezen!
Het levensverhaal van Cyril is er een met ups en veel downs en toch blijft het heel aangenaam om te lezen. Het boek barst ook van de verwijzingen naar de naoorlogse realiteit, wat zeer herkenbare en realistische situaties oplevert. Toeval is een opmerkelijk motief dat er voor zorgt dat de lezer meer verbanden kan leggen dan de personages. Kortom: een aanrader van om en bij de 600 blz, je hebt dus wel wat leestijd nodig.

Schitterend geschreven. Terug in de tijd met een actueel thema. De gevoelens van de personages worden tijdens het lezen als het ware geprojecteerd naar je eigen waarden en gevoelens.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!